DOGAĐANJANASLOVNICA

Obilježen Međunarodni dan svjesnosti o prijevremeno rođenoj djeci

Grad Slatina na inicijativu zamjenice gradonačelnika Sanje Mrzljak Jovanić i ove godine uključio se u obilježavanje Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremeno rođenoj djeci.

Grad Slatina u suradnji s Društvom Naša djeca Slatina i Dječjim gradskim vijećem u subotu 17. studenog uz prigodan program obilježio je ovaj Dan paljenjem ljubičastog svjetla na zgradi Gradske uprave.

Okupljene su pozdravili predsjednica Društva Naša djeca Slatina Snježana Pačarić, zamjenik gradonačelnika Bojan Plantak i predsjednik Dječjeg gradskog vijeća Noa Fazekaš.

Međunarodni Dan svjesnosti o prijevremeno rođenoj djeci obilježava se diljem svijeta, a u Hrvatskoj tu inicijativu već devet godina provodi udruga Klub roditelja nedonoščadi “Palčići”, navodi se u priopćenju.

Prema podacima, jedno od desetero djece rodi se prije vremena, a u Hrvatskoj je to više od 2600 djece godišnje. Uz stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih djelatnika, prijevremeno rođenoj djeci neophodna je podrška specifičnih medicinskih uređaja, no i uz te preduvjete, posljedice prijevremenog rođenja mogu biti trajne i vrlo ozbiljne. Prijevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od jedne godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od pet godina.

Ljubičasta boja globalno je simbol obilježavanja tog Dana jer u vizualnom identitetu predstavlja osjetljivost i iznimnost.

Međunarodni Dan svjesnosti o prijevremeno rođenoj djeci obilježit će se diljem Hrvatske različitim programima, okupljanjima roditelja i djece te predavanjima. (Tekst i foto: Marijo Kokorić)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button