Home / DOGAĐANJA / Nakon ljetovanja na Čiovu – Vratili se s mora puni lijepih uspomena
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nakon ljetovanja na Čiovu – Vratili se s mora puni lijepih uspomena

U srijedu, 8. kolovoza, s ljetovanja na otoku Čiovu vratila se skupina djece i odraslih koji su u dječjem odmaralištu Crvenoga križa Solin proveli osam toplih, morskih dana. Njihov boravak na moru organiziralo je Gradsko društvo Crvenoga križa Slatina, koje već dugi niz godina omogućava ljetovanje djeci čiji su roditelji slabijega materijalnog stanja. Zahvaljujući susretljivosti osoblja Crvenoga križa u Solinu i organizacijskim snalaženjima osoblja u Slatini, boravak i ostalih Slavonaca na moru pristupačne je cijene i mnogi ga koriste iz godine u godinu.

U ljetovalištu na Čiovu ove godine bilo je 40 djece i 17 odraslih osoba. O djeci su brinula dvojica voditelja, ali i stalni dugogodišnji odrasli putnici na Čiovo uvijek su spremni priskočiti ako se ukaže potreba. Putovali su vlakom do Zagreba, zatim do Kaštel Staroga, tamo su ih dočekali djelatnici Crvenoga križa iz Kaštela i Solina te su ih odvezli do njihove „baze“, kampa u Okrugu Gornjem.

Anabela Nikolić iz Voćina, učenica još uvijek petog razreda, prvi je puta bila u Okrugu Gornjem i voljela bi opet ići.

– Meni je bilo odlično, imali smo različite zabave, išli smo u Trogir i na Bačvice u Split, a posebno mi je lijepa plaža. I društvo je bilo odlično. S nama je na ljetovanju  bilo i nekoliko učenika iz moje škole iz Voćina i neki su bili zadovoljni, a nekima su smetale tople sobe i hladni tuševi.

Niko Grubač iz Slatine završio je peti razred u OŠ Eugena Kumičića. On se također hvali da mu je bilo lijepo i da bi htio ići i sljedeće godine. Za odlazak na more štedjet će i novac, kaže od rođendana pa dok se nakupi.

– Tamo je lijepo i zanimljivo, a meni je bilo najljepše more i što sam naučio plivati i skakati. Do sada nisam znao plivati uopće, sada znam nešto, ali sljedeće godine ponovno idem na usavršavanje. Neki su malo prigovarali hrani, ali ja nisam bio gladan, lijepo sam se najeo i meni je sve bilo fino.

Prof. Ljubivoj Kotrljanović bio je voditelj škole plivanja, a djecu vodi na ljetovanje već četvrtu sezonu i boravak na Čiovu za njega je rutina.

– Za sve učenice i učenike ovo je bilo jedno jako dobro iskustvo, imali su mnogo zabave, sklopljena su mnoga prijateljstva, a naš cilj i jest da se djeca druže, da sklapaju prijateljstva i da uče plivati. Organizirali smo različite radionice, u večernjim satima imali smo različite igre, vodili smo ih u obilazak Trogira, bili smo i u Splitu, na Čiovu je koncert održao Mladen Grdović, i mi smo nastojali naći sadržaje da djeci ne bude dosadno.

Kad je riječ o plivanju, voditelj je prvo djecu oslobađao straha od dubine, a potom su učili tehniku plivanja. – Ove godine nije bilo mnogo neplivača, ali proplivali su svi koji su učili plivati. Većinom su tamo bili dječaci i djevojčice koji znaju osnove tehnike plivanja, samo smo je malo doradili i oslobodili ih straha od dubine. Najbitnije je održavanje na vodi, da se ne boje dubine i da postanu svjesni da i sami mogu plivati, kaže prof. Kotrljanović i dodaje da su higijenski uvjeti boravka u kampu u svakom pogledu zadovoljavajući. Premda se djeca malo zadržavaju u kućicama, svaka od njih ima ventilator, a na raspolaganju su neprekidno četiri otvorena i dva zatvorena tuša. Blagovaonica je na otvorenom, kao svojevrsni dnevni boravak, natkrivena radi zaštite od sunca ili eventualne kiše. Vrijeme je dobro poslužilo Slavonce na moru, a svi ističu da je najvažnije kako su se lijepo proveli i da su se vratili svojim kućama živi i zdravi.(Petar Žarković)

x

Check Also

Mirku Rončeviću novi mandat predsjednika LAG-a Marinianis

Na redovnoj Izbornoj Skupštini LAG-a Marinianis za predsjednika ponovno izabran načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević, ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org