DOGAĐANJANASLOVNICA

Na Višnjici održana 4. manifestacija „Tradicionalni specijaliteti i moderna gastronomija peradarskih proizvoda“

U organizaciji Udruge OPG-a uzgajivača peradi RH u suradnji s Hrvatskom poljoprivredno-šumarskom savjetodavnom službom, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede jučer je održana 4. po redu manifestacija „Tradicionalni specijaliteti i moderna  gastronomija peradarskih proizvoda“.
Budući da se ovoj manifestaciji svake godine mijenja lokacija, ove su godine hrvatski peradari na Pustari Višnjica pokazali kako se od kvalitetnih domaćih proizvoda može pripremiti vrhunska gastronomska ponuda, s naglaskom na zdravo i domaće.

Upravo je to i cilj ove manifestacije, povezati sve uzgajivače peradi i ponuditi razne delicije različitih vrsta peradi: brojlera, kokoši hrvatica, pataka, gusaka i zagorskih purana, te potaknuti potrošače peradarskih proizvoda (mesa i jaja) na potrošnju proizvoda koji su proizvedeni na hrvatskim obiteljskim gospodarstvima, jer se samo na taj način može razvijati peradarska proizvodnja i zadržati mlade u ruralnim krajevima.

Dobrodošlicu peradarima i ostalim uzvanicima zaželjela je predsjednica Udruge OPG-a uzgajivača peradi RH Božica Špoljar naglasivši kako je peradarska proizvodnja veoma važna i za gospodarstvo, i za poljoprivredu i za razvoj.
„Zahvaljujući proizvodima hrvatskih peradarskih farmi i proizvodima naših OPG-a autohtonih vrsta peradi, odnosno purica, gusaka, pataka… koje su ukras seoskog dvorišta, imamo prave domaće proizvode kakvi su i potrebni za pripremu delicija i vrhunskih tradicionalnih specijaliteta, kao i moderne gastronomije.“ – istaknula je predsjednica Špoljar, te uručila zahvalnice predstavnicima brojnih sponzora koji su pomogli u organizaciji ove manifestacije, a glavni sponzor i ove je godine tvrtka Koka d.d. – Vindija iz Varaždina.

U ime suorganizatora Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe, te u ime Općine Sopje s nekoliko prigodnih riječi obratio se pomoćnik ravnatelja, Siniša Hrgović koji je tom prigodom hrvatskim peradarima istaknuo podršku Službe na projektu podizanja peradarske proizvodnje, te nadu da će se kroz zajedničku suradnju prepoznati domaća kvaliteta njihovih proizvoda.

Nakon što je sve nazočne u ime Agronomskog fakulteta iz Zagreba pozdravio i prof. Zlatko Janječić, manifestaciju je otvorio gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić koji se tom prigodom zahvalio organizatorima manifestacije što su prepoznali Višnjicu kao dobrog domaćina, te naglasio kako je Grad Slatina svoju podršku iskazao domaćoj peradarskoj proizvodnji, između ostaloga i kroz projekt otvaranja pakirnice jaja u suradnji sa Zadrugom Kokoš hrvatica.

Osim gastro ponude na čijem su se meniju našle raznovrsne delicije peradarskih proizvoda manifestaciju su svojim nastupom „začinili“ Suhopoljski tamburaši.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button