Home / DOGAĐANJA / Na mjesnom groblju u Četekovcu održan središnji komemorativni skup

Na mjesnom groblju u Četekovcu održan središnji komemorativni skup

Komemoracija u Četekovcu - 8Jedan od najtragičnijih događaja tijekom Domovinskog rata zbio se 4. rujna 1991. godine u potpapučkim selima Balincima, Četekovu i Čojlugu u općini Mikleuš. U krvavom pohodu nakon minobacačkog i topničkog napada, koji je započeo u 9,05 sati, mučki je ubijeno, zaklano ili zapaljeno dvadeset i dvoje mještana i dvojica hrvatskih policajaca.

Izaslanstvo općine Mikleuš u četvrtak je položilo cvijeće na grobove žrtava balinačkog, četekovačkog i čojlučkog pokolja na grobljima u Balincima, Mikleušu, Novoj Bukovici i u Slatini, a u crkvi Svete Terezije Avilske u Mikleušu služena je sveta misa zadušnica. Jučer je, točno na dan i točno u vrijeme početka srbočetničkog napada 1991. godine središnji komemorativni skup održan na mjesnom groblju u Četekovcu.

Komemoracija u Četekovcu - 1Nazočnima su se obratili izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović saborski zastupnik Josip Đakić, potpredsjednik Hrvatskoga sabora Tomislav Čuljak, virovitičko-podravski župan i predsjednik Hrvatske zajednice županija Tomislav Tolušić i načelnik općine Mikleuš Milan Dundović.

Josip Đakić je rekao da mu nitko više ne može, nakon preduge 24 godine, reći da je nemoguće uspostaviti pravni sustav u Republici Hrvatskoj i zatražiti izručenja svih onih koji su počinitelji ovih zlodjela. Osvrnuo se i na služene mise zadušnice zbog egzodusa za vrijeme Oluje. – Bilo bi ljepše da se poklone ovim žrtvama, da se ispričaju za sva zvjerstva koja su činili, jer samo to je ljudski, civilizacijski, samo to je ono što bi nas zadovoljilo, rekao je Đakić.

Komemoracija u Četekovcu - 2Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Tomislav Čuljak upozorio je da se ne smije zaboraviti sve što se dogodilo onih ratnih godina. – Moramo podsjećati i mlade, moramo ih upoznati s istinom o Domovinskom ratu i sa svime što se dogodilo tih godina kada se stvarala hrvatska država. Zaborav je sličan izdaji prema ljudima koji su svoje živote utkali u temelje hrvatske države, rekao je Čuljak.

Virovitičko-podravski župan i predsjednik Hrvatske zajednice županija Tomislav Tolušić naglasio je da je policija svoj posao i 91. odlično odradila i da su neki osuđeni u odsutnosti, ali za zločin u tim selima nitko nije odgovarao. – Najveći dio zvijeri koje su klale nalaze se u Srbiji i normalne odnose sa Srbijom možemo imati kad se ovakve stvari riješe. One koji su okrvarili ruke prvo treba kazniti ljudski, a onda i Božji sud. Nažalost, ovaj ljudski još uvijek zastajkuje i nakon 24 godine nitko od onih koji to mogu napraviti, a prije svega država, nisu odradili svoj posao, rekao je župan Tolušić u Četekovcu.

Vijence za sve poginule mještane potpapučkih sela na spomenik poginulima na mjesnom groblju u Četekovcu položili su Josip Đakić, Tomislav Čuljak, načelnik PU Virovitičko-podravske županije Mirko Kostelac kao izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova, župan Tomislav Tolušić i predsjednica Županijske skupštine Ana-Marija Petin, izaslanstva udruga proizašlih iz Domovinskog rata, policije, brojnih gradova i općina te političkih stranaka.

Neposredno prije komemoracije, u Četekovac su stigli i sudionici 2. memorijalnog maratona Slatina-Četekovac, koji su i ove godine organizirali Udruga HVIDR-a Slatina i Udruga maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“. Nakon komemorativnog skupa, u mjesnom domu u Četekovcu prikazan je film o stradanjima nedužnih mještana naselja Četekovac, Čojlug i Balinci.

x

Check Also

Slatinski vatrogasci obogatili inventar sustavom za punjenje izolacijskih aparata

Nastavno na nedavno zajedničko ulaganje Grada Slatine i slatinskih vatrogasaca u modernizaciju slatinske Javne vatrogasne ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org