Home / DOGAĐANJA / Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Dan osoba sa invaliditetomOvogodišnji Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se nakon usvajanja ambicioznog Programa za održivi razvoj do 2030. Taj globalni akcijski plan poziva nas na djelovanje u kojemu „nitko ne smije biti izostavljen“.

Izgradnja održivog inkluzivnog okruženja za sve iziskuje puni angažman osoba svih sposobnosti. U Program 2030 uključena su brojna pitanja koja se tiču osoba s invaliditetom stoga trebamo zajedno raditi na ostvarivanju tih ciljeva.

Ranije ove godine, na Trećoj konferenciji Ujedinjenih naroda o smanjenju rizika od katastrofa prepoznato je da osobe s invaliditetom mogu imati ključnu ulogu u promicanju pristupačnije globalne spremnosti na odgovor u slučaju katastrofa. Sljedeće godine, na Konferenciji Ujedinjenih naroda o stanovanju i održivom urbanom razvoju (HABITAT III) govorit će se o novom programu urbanog razvoja za pristupačnije, inkluzivne i održive gradove. Glas osoba s invaliditetom bit će presudan u tome procesu.

U budućnosti trebamo jačati razvojne politike i prakse kako bi se osiguralo da pristupačnost bude dio inkluzivnog i održivog razvoja. To zahtijeva usvajanje novih saznanja o izazovima s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom – uključujući kroz jasne, razvrstane podatke – i njihovo osnaživanje kako bi mogle stvarali i koristiti prilike.

Zajedno s osobama s invaliditetom možemo mijenjati svijet na bolje ne izostavljajući nikoga.
(Foto: Felbar studio)

x

Check Also

26.-ti Memorijalni turnir ”Mirko Adžić i Zoran Joć”

Hrvatski nogometni klub Grabić jučer (nedjelja) je po 26. put zaredom bio organizator Memorijalnog nogometnog ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org