Home / DOGAĐANJA / Mali školarci u Josipovu u novoobnovljenoj školi

Mali školarci u Josipovu u novoobnovljenoj školi

Za dvanaestero djece iz Područne škole u Josipovu, današnji dan donio je puno veselja. Naime, oni ove školske godine još nisu bili u svojoj školi. Kako je energetska obnova počela u rujnu prošle godine, a potom se pojavio korona virus, danas 26. svibnja, njih dvanaest u razrednim odjelima od prvog do četvrtog razreda, po prvi je put ušlo u obnovljenu školu i novu učionicu. Ovo je 35.-ta škola koja je izgrađena ili obnovljena u zadnjih desetak godina, a druga od prošlogodišnjeg rujna, kada je susjedno naselje, Bakić, dobilo novu zgradu. Upravo su u njoj, mališani iz Josipova pohađali nastavu od kad je njihova škola bila „pod radovima“. Od danas više nisu “podstanari”, imaju svoju školu.

Projekt je to Virovitičko-podravske županije, koji je napisan u suradnji s VIDRA-om.

Na svečanosti završetka radova, uz saborskog zastupnika Josipa Đakića, virovitičko-podravskog župana Igora Androvića i njegovih zamjenika Marija Klementa i Darka Žužaka, između ostalih, bio je i predsjednik Županijske skupštine VPŽ Miran Janečić, načelnik Općine Sopje Berislav Androš, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju VPŽ, Vesna Šerepac, ravnateljica OŠ Eugena Kumičića Slatina Božica Majhen, koja je i pozdravila nazočne.

Nakon toga je govorio načelnik Općine Sopje Berislav Androš, naglasivši „kako je ovo važan projekt za stanovnike Josipova, ali da Općina Sopje ima niz projekata kojima potiče bolji život svih svojih stanovnika, a jedan od njih je i skorašnje otvorenje Dječjeg vrtića u Sopju“.
Potom se okupljenima obratio župan Igor Andrović.

– Trenutno na području naše županije provodimo energetske obnove OŠ Suhopolja, OŠ Ivana Gorana Kovačića Gornje Bazje, OŠ Petar Preradović Pitomača, kao i energetska obnova sportske dvorane Tehničke škole u Virovitici. U planu su nove energetske obnove, jer očekujemo novi raspis natječaja. Tu su i novi vrići, njih ukupno jedanaest na području naše županije. Osim toga, u zadnjih godinu dana, izgradili smo i novu školu u Bakiću, a uskoro kreće i obnova i adaptacija područne škole u Vukosavljevici i gradnja nove škola u Kladarama. Bazirali smo se stvaranju boljih uvjeta u manjim područnim školama, jer sva djeca, ma gdje ona živjela trebaju imati iste uvjete za obrazovanje, kako u gradovima tako u naseljima kao što je, primjerice Josipovo. Kroz ovu energetsku obnovu, djeca i učitelji imaju bolje uvjete za obrazovanje, no ostvarit će se ušteda na energentima, a sva ušteđena sredstva uložit ćemo za poboljšanje obrazovnih uvjeta na području naše županije – naglasio je župan Igor Andrović.

Nazočnima se obratio i saborski zastupnik Josip Đakić.

– I ova škola u Josipovu, na tragu je politike Virovitičko-podravske županije koja traje dulje od desetljeća. Gradile su se i obnavljale škole u gradovima i općinama diljem naše županije, od malih područnih do gradnje nove Srednje škole Stjepana Sulimanca u Pitomači, a kruna tog obrazovnog procesa je Visoka škola u Virovitici sa studentskim domom i restoranom. Sve to, ostvareno je uz punu potporu Županije, gradova i općina, nadležnih ministarstava i Vlade RH, a tom sinergijom, stvarali smo jednake uvjete za svu našu djecu, u malim mjestima i gradovima – zaključio je između ostalog Josip Đakić.

Projektom od oko 600.000,00 kuna (sredstva su izdvojili Virovitičko-podravska županija, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Općina Sopje), u zgradi koja je izgrađena 1957. godine i kojoj je ovo prva temeljita obnova, zamijenjena je vanjska stolarija, postavljene su toplinske izolacije stropa prema negrijanom tavanu, vanjskih zidova. Postavljeno je novo krovište, te ugradnje energetski učinkovitijeg sustava grijanja i termostatskih radijatorskih ventila, a djeca su dobila i potpuno novu učionicu s namještajem. Procijenjena ušteda energije iznosi 63,41 posto, a istodobno će biti smanjena razina štetnih emisija CO2 u okoliš i korisnicima škole će se osigurati kvalitetan prostor te zdravije okruženje i ugodniji uvjeti rada. Radove su izveli Bistra d.o.o. Đurđevac, dok je stručni nadzor proveo King Art studio Virovitica.

(tks /Izvor : www.vpz.hr/ Foto: Robert Turkalj)

 

x

Check Also

Suradnja Indijske ambasade i Udruge AUM Slatina

Odlična suradnja Indijske ambasade i Udruge AUM Slatina nastavlja se kroz razne aktivnosti na području ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org