Home / NASLOVNICA / Lilanjem osvajali djevojke

Lilanjem osvajali djevojke

Ivanje u Sopju 2015. - 10SOPJE – Svake godine u noći između 23. i 24. lipnja, uoči blagdana rođenja Ivana Krstitelja, u Sopju se održava tradicionalno lilanje i preskakanje vatre. Ove godine ta zanimljiva i rado posjećena manifestacija zbog lošeg vremena dan prije blagdana nije održana u uobičajeno vrijeme, nego su je Mjesni odbor Sopje, Udruga Sport za sve i KUD Podravac organizirali na sam blagdan.

Načelnik Josip Granjaš podsjeća da je lilanje izvorni sopjanski običaj, kakvog nema u drugim krajevima Hrvatske. Navodno je nekad bio raširen u središnjoj Bosni. Ova neobična i atraktivna manifestacija doživjela je punoljetnost, jer se održava već 18 godina. Ivanje je prastari običaj slavenskih naroda kojim se obilježava ljetni solsticij, najduži dan i najkraća noć u godini. Tradicija različitih običaja počiva na drevnom vjerovanju da se njima može osigurati zdravlje ljudi, dobri usjevi i dugo ljeto.

Ivanje u Sopju 2015. - 23U prošlosti su se mladići nadmetali pred djevojkama koji će od njih najljepše i najbolje napraviti lilu i početi se udvarati djevojci. Lila je duži ili kraći štap s rašljama napunjenima učvršćenom slamom. Slama se zapali i mladići lilaju, što znači, vrte štap s buktinjom oko sebe. Time se stvara privlačan efekt vatrenoga kruga, dok iskre ravnomjerno lete na sve strane. U lilanju je važno i kakav je plamen, i koliko dugo gori zapaljena slama, i kako mladić vrti štap. Obično se to radilo u večernjim satima, kad vatra najviše dolazi do izražaja, pa se tako pokazuje i njezino veliko značenje u životu čovjeka. Kad su momci i djevojke napasali stoku, pašnjak izvan sela bio je idealno mjesto za takvu zabavu. Valja imati na umu da su kuće tada bile prekrivene slamom pa je postojala opasnost od požara. Na takve zabave izvan sela momci bi osim lila donosili vino i rakiju, a djevojke bi u pratnji svojih baka donijele kolače.

Lilanje je danas organizirana manifestacija u središtu sela, ali takvi stari običaji i danas su temelj sopjanskog Ivanja. Ove godine događaj je upotpunila glazba domaćeg Oaza benda, a bilo je i besplatnoga graha za sve mještane i posjetitelje. (Petar Žarković – Glas Slavonije)

x

Check Also

Grad Slatina otvorio novu telefonsku liniju za prijavu komunalnih problema

Grad Slatina potpisao je Ugovor o posebnim tarifama s tvrtkom Skynet Telekomunikacije d.o.o. o uspostavi ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org