NASLOVNICAOD SVEGA POMALO

Križni put na pisanicama Bernarde Erdec iz Čađavice

Izložba oslikanih jaja Bernarde Erdec - 4U lijepom predvorju općinskih prostorija u Čađavici, prije načelnika i općinskih službenika, sve koji dolaze u tu zgradu ovih dana prvo će pozdraviti mala i skromna, ali neobična izložba Bernarde Erdec. Upravo u ozračju uskrsnih blagdana tu su unikatne pisanice – rekli bismo s porukom. Pisanice, kao dio narodne baštine, danas nisu rijetkost, one su uobičajeni izraz slavljenja Uskrsa kao najvećeg i najradosnijeg katoličkog blagdana, a razlikuju se prema načinu izrade i tehnikama oslikavanja.

Pisanice koje je oslikala Bernarda Erdec jedinstvene su po korištenju gusjih jaja pa su veće od uobičajenih, a jedinstvena je i tematika. Ona je na pisanicama oblikovala križni put s 14 postaja, a izložene su i druge pisanice sa sakralnim motivima. I sve su učvršćene na male drvene podloške pa bi mogle predstavljati i privlačne suvenire. Tu je i nekoliko likovnih radova, mahom slika vjerskih motiva i objekata te pejzaža.

Premda se njezin slikarski talent počeo naslućivati još u osnovnoj školi, Bernarda Erdec iz Šaševa, malog sela uz Čađavicu, aktivno se počela baviti slikarstvom tek 2009. godine, kad je već zakoračila u šesto desetljeće života. Ova samozatajna umjetnica slika olovkom, akrilnim i uljanim bojama, a podloge su platno, papir, drvo, staklo, plastika… Slikarstvo je njezin hobi i ona to radi za vlastito zadovoljstvo. Zato svoje radove ne prodaje, nego ih daruje rodbini i prijateljima, ili u humanitarnim akcijama. (P. Žarković / Foto – video: M. Kokorić)


Related Articles

Back to top button
Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org