DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Kozarčeva „Tena“ na malo drugačiji način

Nakon prošlotjednog otvorenja slatinskih „Kazališnih večeri“, sinoć su, na zadovoljstvo publike-ljubitelja kazališta , iste nastavljene predstavom  “Tena – kronika raspada jedne ljepote”. Radi se o adaptaciji pripovijetke Josipa Kozarca prema dramatizaciji Borislava Vujčića u redateljskoj interpretaciji Dražena Ferenčine.

U odnosu na dramatizaciju ovoga djela od prije 30-ak godina za HNK u Osijeku, nova verzija Tene je  značajno skraćena i predstava traje 1h 25min.

„Tena – kronika raspada jedne ljepote“, predstava je koja je nastala u koprodukciji pet kazališnih kuća, GK „Joza Ivakić“ Vinkovci, GDK „Gavella“ Zagreb, Ludens teatra Koprivnica, Gradskog kazališta Požega i Centra za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar.

U dramatizaciji Borislava Vujčića i režiji Dražena Ferenčine naslovni lik slavonske ljepotice prerasta u simbol rastakanja patrijarhalne zajednice i oslobađanja žene od okova patrijarhata, a Tena postaje i metafora za Slavoniju.

Predstava nudi apsolutno neočekivan prikaz Kozarčeve „Tene“: kabare, misticizam, višeglasno pjevanje, elemente fantastike, komiku…i ono što smo već osjetili, čitajući „Tenu“,mračnu atmosferu. Sve skupa, na kraju daje odličan proizvod, što je i publika potvrdila dugotrajnim pljeskom.

Pored izvrsne mlade glumice Mateje Marušić u naslovnoj ulozi, protagonisti predstave su: Filip Šovagović u ulozi Tenina oca koji je ostavio najsnažniji dojam na sceni, u ulozi bez riječi , zatim redom svi jednako izvrsni Ivan Grčić, Davor Svedružić, Vedran Dakić, Vladimir Andrić, Selena Andrić, Martina Stjepanović, Areta Ćurković, Zorko Bagić i Ivica Lučić. Autorski tim, osim redatelja i autora adaptacije Ferenčine, čine: scenografi Marita Ćopo i Dražen Ferenčina, kostimografkinja Marita Ćopo, suradnice kostimografkinje Emilija Šušković i Tena Pilić, skladatelj i autor scenske glazbe je Igor Valeri, kostimografkinja i scenski pokret Maja Huber te autor rasvjete Zdravko Stolnik.

Prije sinoćnje predstave, imali smo prilike porazgovarati sa Zdenkom Rečićem, ravnateljem GK „Joza Ivakić“ Vinkovci koji je izrazio nevjerojatno zadovoljstvo i sebe i glumaca što je „Tena“, protekle subote, dobila nagradu  za najbolju predstavu u Slavoniji na prvom Slavonskom KaFe-u.

„Slatinska izvedba Tene je prva izvedba nakon dobivenog priznanja. Mislim da glumci u predstavi, nakon ove nagrade, nose jedan svojevrsni teret i da će i nadalje davati svoj maksimum. Naše kazalište iz Vinkovaca, moji kolege s kojima radim, uvijek se vesele dolasku u Slatinu, ovdje smo uvijek lijepo primljeni i nadam se da ćemo nastaviti ovu zajedničku lijepu suradnju i da ćemo dolaziti u Slatinu i s ostalim predstavama“,kaže Rečić.

 

Svoje zadovoljstvo nije skrivao niti ravnatelj GDK Gavella Dražen Ferenčina koji je kao redatelj predstave, također jučer bio u Slatini.

„Onaj tko kaže da nagrade nisu važne, znači da niti jednu nikad nije dobio. Nagrade uvijek vesele. Kada dođe do nagrade, znači da idete u dobrom smjeru, to je jedna vrsta priznanja. Glumačka postava također je presretna, pogotovo jer se radi o novom festivalu slavonskih regionalnih kazališta. Gavella trenutno nema svoj prostor pa su koprodukcije jedan od načina na koji ovo naše kazalište, živi i radi. Do sada smo odigrali 15-tak predstava, glumci su iz Osijeka, Vinkovaca,Zagreba, Požege…i pravo je umijeće skupiti ih na jednom mjestu ali kada postoji dobra volja sve se može i ja se nadam da nećemo tako brzo stati. Ova je predstava, uvjetno rečeno, „Tena“ u modernom ruhu. Mislim da smo našli jedan zanimljivi ključ da se Tena tog vremena tiče i nas danas“, zaključuje Ferenčina.

Ravnateljica POU-a Slatina Danijela Fabric Fabijanac, srdačno je primila jučerašnje goste.

„Jako sam zadovoljna suradnjom s vinkovačkim kazalištem s obzirom da nam oni gostuju svake godine na „Slatinskoj maloj sceni“. Pogledali smo sve njihove predstave u Slatini. Imali smo i prošloga tjedna jednu dječju predstavu u njihovoj izvedbi i nadam se da će se ova suradnja nastaviti. Jako se veselim što napokon imamo predstavu i za odraslu publiku“, netom pred početak predstave rekla nam je Fabric Fabijanac.

(tks/Foto: Tea Kiš Slačanac, GDK Gavella)

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button