DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Korizmenim koncertom “Gospin plač” LADO oduševio brojnu publiku u crkvi bl. Ivana Merza

Jučer je brojna publika u crkvi bl. Ivana Merza imala jedinstvenu priliku uživati u predivnom korizmenom koncertu “Gospin plač” Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO.

Pod ravnanjem dirigenta Dražena Kurilovčana ansambl je izveo 19 skladbi iz svih dijelova Hrvatske, od Imotskog (skladba Gospin plač), Zagvozda (Gospin plač), Trogira (Stala majka pod raspelom), otoka Hrvara (O propeti, muč’ni Isuse – Štrofa) do Baranje (Žalosna majko), Andrijaševaca (Sveta Djevo Marijo) i Turopolja (Tiha noć se svo spusti), kojima je oduševio sve okupljene.

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO profesionalni je folklorni ansambl, osnovan 1949. godine sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskoga prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije. LADO kroz svoj rad okuplja najpoznatije hrvatske etnokoreologe i koreografe, etnomuzikologe, glazbene aranžere i folkloriste, ali i skladatelje i dirigente nadahnute pučkim glazbenim stvaralaštvom. Sve je to rezultiralo impozantnim koreografskim i glazbenim repertoarom s više od stotinu koreografija i stotinama vokalnih, instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih brojeva, u kojima se iznad svega poštuje izvorna, autentična narodna umjetnost.

Njegovi vrhunski plesači, koji su istodobno i izvanredni pjevači, s lakoćom se transformira iz plesnoga ansambla u reprezentativan folklorni zbor, a 14 odličnih glazbenika svira na osamdesetak tradicijskih i klasičnih instrumenata. Ansambl LADO posjeduje jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote (više od 1200 kompleta), pa je svaki koncert Ansambla, uz pjesmu i ples, ujedno i svojevrsna revija izvornoga hrvatskog tradicijskog ruha.

Sve to, uz prezentaciju čudesnoga bogatstva i raznolikosti folklornoga izraza s tako maloga prostora kao što je Hrvatska, čini LADO jedinstvenim u svijetu. Koncerti Ansambla diljem svijeta nailaze na oduševljenje publike, ali i stručne kritike, koja ga redovito svrstava uz bok najboljim svjetskim folklornim skupinama. LADO je nastupao na nekima od najpoznatijih svjetskih pozornica i koncertnih podija, od Royal Albert Halla u Londonu do teatara na newyorškom Broadwayu, od moskovske Koncertne dvorane Čajkovski do Mann Auditoriuma u Tel Avivu i brojnih svjetskih opernih kuća, festivala, svjetskih izložbi, olimpijskih igara.

Za svoj rad i zasluge u promicanju nacionalne baštine, LADO je dobio mnoge nagrade i priznanja: Godišnju nagradu Ine za promicanje hrvatske kulture u svijetu za 2006. godinu; 24 Porina, među kojima i Porin za životno djelo (2002.); četiri Nagrade grada Zagreba (1963., 1968., 2002., 2009.); Nagradu Orlando na 54. Dubrovačkim ljetnim igrama 2003.; dvije Nagrade Ivan Lukačić na 34. i 44. Varaždinskim baroknim večerima (2004., 2014.), kao i Povelju predsjednika Republike Hrvatske za 60 godina umjetničkog djelovanja (2009.). LADO je 2002. godine bio predstavnik Europe na VI. svjetskom simpoziju zborske glazbe u Minneapolisu. (mk / Foto: Marijo Kokorić & R. Turkalj)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button