KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICAOPĆINE

Izniman uspjeh učenika OŠ V. Nazora Nova Bukovica u projektu „Čitanjem do zvijezda“ 2021./2022.

„Čitanjem do zvijezda“ nacionalni je projekt za poticanje čitanja i promicanje kulture čitanja za djecu i mlade pokrenut 2009. godine. Popularizira knjigu, načitanost, knjižnice i obrazovanje, potiče istraživački i timski rad, ali i kreativni izričaj i individualni napor. Namijenjen je učenicima srednjih škola te viših razreda osnovnih škola. Svake je godine tema projekta drukčija, a ove godine tema je „Knjiga i film“.
Nakon prijave, sudjelovanje je podrazumijevalo čitanje triju knjiga (Roald Dahl, „Vještice“, Ransom Riggs, „Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu“ te Frances Hodgson Burnett, „Tajni vrt“) i gledanje njihovih filmskih adaptacija novijega datuma.

Dvije su kategorije natjecanja: kviz znanja te izrada kreativnog uratka koji zastupa motive iz knjiga i filmova. Osnovna škola V. Nazora Nova Bukovica sudjelovala je prvi puta ove nastavne godine, i to u obje kategorije.
U kategoriji kviz predstavnici škole su: Hana Kribl – učenica 7. r., te Kristijan Škrnički i Martina Nikić – učenici 8. r., dok je predstavnica kategorije kreativni uradak učenica 8. r. Martina Nikić.

Učenici su svojim rezultatima postigli izniman uspjeh te su u obje kategorije, nakon školske i županijske razine, na kojoj su ostvarili 1. mjesto, pozvani na nacionalnu razinu ovoga natjecanja koje će se održati početkom svibnja.

U projektu su sudjelovale ukupno 242 osnovne i 55 srednjih škola iz cijele Republike Hrvatske.

– Sudjelovanje u ovom projektu iziskuje mnogo rada i žrtvovanje puno slobodnoga vremena, no nagrađuje ponosom i zadovoljstvom među učenicima i mentorima. Čestitamo učenicima koji su izborili državnu razinu te im želimo puno sreće s pitanjima, a ponajviše da nastave hraniti želju za čitanjem te uvijek budu gladni znanja, – istaknula je ravnateljica novobukovačke škole Lareta Žubrinić.
(mf/Izvor: Božica Filipović Veg, učiteljica HJ, OŠ V. Nazora, Nova Bukovica)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button