DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Industrijsko-obrtnička škola Slatina ugostila 14 učeničkih zadruga VPŽ na Županijskoj smotri

Industrijsko-obrtnička škola Slatina danas je bila domaćin Županijskoj smotri učeničkih zadruga Virovitičko-podravske županije.
Tako je u perivoju ispred IOŠ-a svoje radove prezentiralo 14 učeničkih zadruga iz osam osnovnih i šest srednjih škola.

Tema ovogodišnje smotre bila je održivi razvoj kroz tradicijsko obrtništvo, a po dva učenika, članovi školskih zadruga i njihovi mentori u pratnji ravnatelja svojih škola, predstavili su radove izrađene tijekom nastavne godine kojima njeguju kulturnu tradiciju, te razvijaju poduzetništvo i svijest o zaštiti okoliša.

Sve njih kao i predstavnike Grada Slatine i Virovitičko-podravske županije na svečanom otvorenju pozdravio je ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Slatina Mladen Graovac, dok je uvodnu riječ imala koordinatorica organizacije ovogodišnje Smotre Jasna Varga, inače voditeljica Učeničke zadruge „Obrtnik“ škole domaćina, te tom prigodom naglasila kako se ovogodišnja smotra održala i u sklopu Europskoga tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju čiji je službeni partner Industrijsko-obrtnička škola Slatina već nekoliko godina.

– Drago mi je da smo nakon dvije godine smotru uspjeli organizirati uživo jer cilj zadrugarstva je druženje i razmjenjivanje ideja, a to se najbolje radi kroz zajedničke susrete, – zaključila je koordinatorica Jasna Varga zaželjevši svim zadrugama uspjeh na Smotri.

– Škola je jedna od onih ustanova koja osim obrazovanja ima i onu odgojnu crtu, a mislim da učeničko zadrugarstvo i ove smotre upravo imaju naglasak na odgojnom elementu. Smotra je prilika da učenici uvide svoja postignuća, te kroz razmjenu iskustava poboljšaju svoj daljnji rad, – rekao je ravnatelj Mladen Graovac pohvalivši ovogodišnju prezentaciju svih zadruga istaknuvši kruh od heljde s namazom od tajnih sastojaka prekrasnih okusa prijateljske pitomačke zadruge, a nije izostavio ni rukotvorine krojačke sekcije svoje škole, kao i Srednje škole Marka Marulića koja kroz različite kozmetičke i druge pripravke također njeguje tradiciju.  

– Do sada nismo uspjeli okupiti ovoliki broj školskih zadruga na jednom mjestu i nadam se da će ih svake godine biti sve više što je pokazatelj zainteresiranosti mladih ljudi za obrtnička zanimanja, – zaključio je Graovac.

Zadovoljstvo održavanjem ovakve smotre u Slatini nije krio ni gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić.

– Drago mi je što ćemo u Slatini, gradu koji je od pamtivijeka poznato trgovište, baš na ovaj tržni dan, petak, moći razgledati, pa i kupiti prekrasne rukotvorine ovih mladih inovativnih ljudi. Vjerujem da će oni najbolji na današnjoj smotri biti pozvani na Državno natjecanje stoga unaprijed čestitam na zalaganju i trudu kako učenicima, tako i njihovim mentorima.

U skladu s temom ovogodišnje Smotre ekološki pristup se vidi na svakom štandu, a ono što je bitno je da ovdje imamo zaista uporabne i korisne predmete od recikliranih materijala, a osim što se čuva tradicija vide se i moderniteti što je odlična kombinacija. Gastro dio je također jako interesantan jer namirnice s ovog našeg podneblja učenici donose na jedan novi način i mislim da zajedno s mentorima kreiraju neke nove proizvode koje će vjerujem nakon školovanja kao mladi poduzetnici dalje razvijati, – rekao je gradonačelnik Ostrošić. 

Potom je riječi potpore učenicima okupljenih školskih zadruga i njihovim mentorima uputio dožupan virovitičko-podravski Marijo Klement u pratnji pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju Virovitičko-podravske županije Martine Bunić.

– Desetak dana nakon održavanja slatinskog Obrtničko-gospodarskog sajma danas je prava prigoda da se predstavite vi sa svojim radovima. Mislim da ste upravo vi svojim marljivim radom i kreativnošću, inovativnim radovima, znanjem i vještinama perjanica našeg školstva i obrazovanja i što se tiče gospodarstva ne moramo se bojati na području županije jer vi ste naša budućnost, – naglasio je dožupan Klement te proglasio Županijsku smotru učeničkih zadruga otvorenom.

Potom je prosudbeno povjerenstvo predvođeno predsjednicom istoga Jasnom Varga obišlo sve štandove učeničkih zadruga na izložbenom prostoru gdje su učenici prezentirali svoje radove, usluge i proizvode, kako bi moglo donijeti sud koje će zadruge predložiti za odlazak na Državnu smotru.

Nakon što je prosudbeno povjerenstvo odradilo svoj posao, ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Slatina Mladen Graovac uručio je zahvalnice i prigodne darove svim natjecateljskim ekipama te proglasio one najbolje.

Tako će se za odlazak na Državnu smotru učeničkih zadruga predložiti Učenička zadruga „Naš vrt“ Osnovne škole Mikleuš koju su predstavili Ivona Troha i Luka Kovač.
Drugo mjesto što se tiče osnovnoškolskih zadruga zauzela je Učenička zadruga „Špišići“ Osnovne škole Augusta Cesarca iz Špišić Bukovice i učenice Jana Jurišić i Petra Rešetar, dok je treće mjesto pripalo Učeničkoj zadruzi „Sekvoja“ slatinske Osnovne škole Josipa Kozarca koju su predvodili Josip Jukić i Lana Kokorić.

U kategoriji srednjoškolskih učeničkih zadruga za Državnu smotru bit će predložena Učenička zadruga „Kostanj“ Srednje škole Stjepana Sulimanca iz Pitomače koju su predstavili Antonio Hrpak i Mihael Mikić.
Drugo je mjesto osvojila Učenička zadruga „Obrtnik“ škole domaćina smotre, Industrijsko-obrtničke škole Slatina predvođena učenicama Danijelom Bogdan i Klarom Kristić, koja će prema ocjeni prosudbenog povjerenstva također biti predložena za Državnu smotru.

Treće mjesto zauzela je Učenička zadruga „Slatina“ Srednje škole Marka Marulića pod vodstvom Leone Kordi i Marte Loparac koja je osvojila i priznanje za ukupni dojam, očuvanje kulturne baštine, inovaciju i ekologiju te ga podijelila s učeničkom zadrugom „Marljive ruke“ Industrijsko-obrtničke škole Virovitica koju su predstavljali Nina Predragović i Mateo Osmanović.

Priznanje za estetski dojam izložbenog prostora, odnosno za najbolju prezentaciju praktičnog rada pripalo je već spomenutim učeničkim zadrugama „Kostanj“ i „Naš vrt“.

Osim njih na ovogodišnjoj smotri nastupile su i sljedeće učeničke zadruge:

  • Učenička zadruga „Mali Mikeši“ iz virovitičkoga Centra za odgoj i obrazovanje predstavljaju – učenici Patricia Šokac i Valentino Kuzman
  • Učenička zadruga „Vučica“ Srednje škole „Stjepan Ivšić“ iz Orahovice – učenici Srđan Jovanović i Slavko Boljkovac
  • Učenička zadruga „Hlapići“ Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić iz Orahovice – učenice Nika Smiljanić i Petra Erceg
  • Učenička zadruga „Zalathnuk“ slatinske Osnovne škole Eugena Kumičića – učenice Lana Čordaš i Matija Čapo
  • Učenička zadruga „Brezići“ Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića iz Gornjeg Bazja – učenice Dorotea Ivanešić i Petra Topić
  • Učenička zadruga „Čađavačke lipe“ Osnovne škole Davorina Trstenjaka iz Orahovice – učenice Marija i Sara Erdec
  • Učenička zadruga „Bukvica“ novobukovačke Osnovne škole Vladimira Nazora – učenice Ana Koleno i Tena Bužonja

Županijska smotra učeničkih zadruga Virovitičko-podravske županije završila je druženjem i zajedničkim ručkom koji su pod vodstvom svojih mentora Blaženke Kovač i Gorana Ivezića pripremili i poslužili učenici IOŠ-a zanimanja kuhar i konobar.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Related Images:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button