DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

GŠ Milka Kelemena Slatina ovoga tjedna obilježava Dan škole

ŠKOLA NOSI IME MILKA KELEMENA, GLAZBENIKA, PEDAGOGA I SVJETSKOG PUTNIKA, DOPISNOG ČLANA HAZU-A, TE POČASNOG GRAĐANINA GRADA SLATINE. NATPISNU PLOČU SU SVEČANO OTKRILE UČENICE, ČLANICE KOMORNOG SASTAVA GLAZBENE ŠKOLE MILKA KELEMENA KOJE SU NA 55. HRVATSKOM NATJECANJU UČENIKA I STUDENATA GLAZBE KOMORNIH SASTAVA OSVOJILE 1. REGIONALNU I 3. DRŽAVNU NAGRADU, ANTONIJA LEKO, EMA ČAPO, MIA ČALIĆ I VIKTORIJA SERTIĆ.

Glazbena škola Milka Kelemena Slatina ovoga tjedna obilježava Dan škole nizom radionica i koncerata. Obilježavanje je započelo 21. ožujka glazbenom radionicom u Zavičajnom muzeju Slatina, a potom i svečanim otkrivanjem natpisne ploče postavljene na zgradi Hrvatskog doma u Slatini u kojoj djeluje glazbena škola.

Naime škola nosi ime Milka Kelemena, glazbenika, pedagoga i svjetskog putnika, dopisnog člana HAZU-a, te počasnog građanina grada Slatine. Natpisnu ploču su svečano otkrile učenice, članice Komornog sastava Glazbene škole Milka Kelemena koje su na 55. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe komornih sastava osvojile 1. regionalnu i 3. državnu nagradu, Antonija Leko, Ema Čapo, Mia Čalić i Viktorija Sertić.

Svečanost je nastavljena u koncertnoj dvorani škole gdje je u nazočnosti dožupana Darka Žužaka, pročelnice Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Virovitičko-podravske županije Vesne Šerepac, predsjednika Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije Mirana Janečića, gradonačelnice Grada Orahovice Ane-Marije Petin, gradonačelnika Grada Slatine Denisa Ostrošića, predsjednika Vijeća Grada Slatine Daria Vrbaslije, privremenog pročelnika Stručne službe Grada Slatine Krunoslava Šaraboka, predstavnika prijateljskih glazbenih škola, članova školskog odbora, vijeća roditelja, ravnatelja školskih ustanova i drugih institucija, ravnatelj Glazbene škole Milka Kelemena, Antonio Brzica govorio o radu škole, te izrazio želju da se natpisna ploča s imenom škole u što skorije vrijeme premjesti na pročelje zgrade Starog kotara u kojoj je već smješten Zavičajni muzej i spomen soba Milka Kelemena. U novom prostoru Glazbene škole učenici i učitelji bi dobili vrhunske uvjete za rad. Ujedno je iskoristio prigodu zahvaliti se Virovitičko-podravskoj županiji, gradovima Slatini i Orahovici, školama, donatorima i svima koji su pomogli rad škole, a posebno učiteljima, djelatnicima škole i roditeljima učenika.

Inače Osnovna glazbena škola Slatina osnovana je 1994. godine kao područno odjeljenje Osnovne glazbene škole “Jan Vlašimsky” iz Virovitice, a 2004. postaje samostalna glazbeno-obrazovna ustanova. 2009. godine škola otvara područno odjeljenje u Orahovici. Osnovna glazbena škola Slatina od studenog 2017. godine nosi novi naziv Glazbena škola Milka Kelemena koji je dobila po svjetski priznatom skladatelju, inače rođenom slatinčaninu Milku Kelemenu koji je nažalost u mjesecu svog rođenja i preminuo.

Škola trenutno broji 27 zaposlenika i 250 polaznika koji uče 10 glazbenih instrumenata: klavir, harmonika, gitara, violina, tambura, flauta, klarinet, saksofon, truba i trombon.

Od ove školske godine škola je u svoj program uključila i plesnu radionicu koja će jednog dana biti preduvjet za otvaranje plesnog odjela u školi.
Organizirana je nastava početničkog solfeggia, a održava se i nastava iz skupnog muziciranja, učeničkog zbora, tamburaškog i puhačkog orkestra te komornih ansambala.

Učenici škole, orkestri i komorni ansambli redovito sudjeluju na raznim natjecanjima i smotrama, a do sada su osvojili niz nagrada i priznanja na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima.

Glazbena škola Milka Kelemena redovito tijekom godine organizira razne koncerte te sudjeluje na svim važnim manifestacijama u gradu Slatini i Virovitičko-podravskoj županiji.

Rad škole, njezinih djelatnika i učenika pohvalio je gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić, te im čestitao Dan škole koja je dobila ime Milka Kelemena koji je u protekle 24 godine puno toga vrijednoga donio u Slatinu i na neki način obojio grad nekim drugim bojama i notama. Kroz festival Dani Milka Kelemena Glazbena škola je dobila poticaj da se radi na malim Kelemenima s pogledom u budućnost. Pohvalivši izniman trud učitelja i učenika i poželjevši im još bolje rezultate na natjecanjima gradonačelnik Ostrošić je ravnatelju škole Antoniu Brzici uručio dva nova instrumenta, tamburu Brac i klarinet.

Gradonačelnica Orahovice Ana-Marija Petin izrazila je zadovoljstvo suradnjom Grada Orahovice i Glazbene škole Milka Kelemena Slatina čiji Područni odjel u Orahovici broji 90 učenika za koje će Grad pokušati osigurati novi adekvatniji prostor za daljnji rad, a kao poticaj za ostvarivanje još boljih rezultata mladih nadarenih glazbenika ovom je prigodom također uručila ravnatelju Brzici nove instrumente, dva klarineta i komplet udaraljki.

Čestitke povodom Dana škole domaćinima su uputili i dožupan Virovitičko-podravske županije Darko Žužak, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Virovitičko-podravske županije Vesna Šerepac i predstavnici Glazbene škole Weiner Leo iz Szigetvara.

Na koncertu povodom Dana škole nastupili su ansambli Glazbene škole Milka Kelemena Slatina i gosti prijateljskih glazbenih škola iz Zagreba, Karlovca, Osijeka, Vukovara, Virovitice i Szigetvara, a na samom kraju svečanosti uručene su zahvalnice svima koji su na bilo koji način doprinijeli radu škole.

Glazbena škola Milka Kelemena Slatina 22. ožujka u 19 sati organizira još jedan koncert u povodu Dana škole, ovoga puta za roditelje, a na kojemu će nastupiti učenici škole i Mali zbor, te u petak 23. ožujka održavanje još jedne glazbene radionice koja će se također održati u Zavičajnom muzeju Slatina s početkom u 15 sati. (M. Feldi / Foto: Marijo Kokorić)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button