Home / NASLOVNICA / Grupacija vinogradarstva i voćarstva održala 20. sjednicu

Grupacija vinogradarstva i voćarstva održala 20. sjednicu

Grupacija vinogradarstva i voćarstva HGK Županijske komore Virovitica održala je jučer svoju dvadesetu sjednicu pod predsjedanjem Josipa Tokića.

Sjednici su prisustvovali predstavnici najvećih proizvođača vina: PP Orahovica, Diba Suhopolje i Podrum Vineda Vukosavljevica te udruge vinogradara i voćara s područja Virovitičko-podravske županije Sv. Vinko iz Virovitice, Aršanj iz Pitomače, Sv. Ivan iz Šipišić Bukovice i Udruge vinogradara, vinara i voćara iz Orahovice.

Na sjednici se raspravljalo o aktualnom stanju u vinogradarstvu i voćarstvu na području županije, na kojem su u 2014. godini najveći proizvođači vina bili PP Orahovica, Podrum Vineda Vukosavljevica, Kufner Lukavac i Diba Suhopolje. Proizveli su svega 5 800 hl vina, što je za 43 % manje, zbog izuzetno nepovoljnih vremenskih uvjeta (obilnih oborina), nego u 2013., kada je proizvedeno 10 200 hl vina.

U ovoj se godini očekuju veći prinosi grožđa, koje je odličnoga zdravstvenog stanja, s dobrim sadržajem šećera i povoljnim kiselinama. S obzirom na izuzetno povoljne klimatske uvjete, berbe grožđa su započele ranije. U PP Orahovica već su obrali rane sorte grožđa: Chardonnay, Sivi pinot i Sauvignon te Frankovku.

x

Check Also

Slatinski vatrogasci obogatili inventar sustavom za punjenje izolacijskih aparata

Nastavno na nedavno zajedničko ulaganje Grada Slatine i slatinskih vatrogasaca u modernizaciju slatinske Javne vatrogasne ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org