Home / DOGAĐANJA / Gradonačelnik Ostrošić posjetio vinariju Kufner

Gradonačelnik Ostrošić posjetio vinariju Kufner

U ovo blagdansko vrijeme koje zbližava ljude, slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić još se intenzivnije druži sa svojim sugrađanima, pa je tako ovih dana i u obilasku slatinskih gospodarstvenika.
Jedan od njih je svakako i Damir Kufner kojega je u njegovoj obiteljskoj vinariji u Slatini gradonačelnik posjetio u pratnji svojih pročelnika Krunoslava Šaraboka i Marina Kokorića. Bila je to ujedno prigoda za uzajamnu zahvalu na vrlo kvalitetnoj suradnji između Grada Slatine i vinarije Kufner koja će se nastaviti, kako su istaknuli, i u narednom razdoblju.

Obitelj Kufner ima dugu tradiciju na području vinogradarstva i vinarstva kojima se počela baviti još davne 1950. godine, a započeo ju je Ivan Kufner budući da nema pisanih tragova da se i njegov otac Johan Kufner u jednom dijelu svoje karijere bavio vinogradarstvom, tako da je ta tradicija prema obiteljskim pričama još i dulja, a od 1983. godine u istome poslu Ivanu se pridružuje i njegov sin Damir. Već sljedeće godine 1984., prvi vlastiti vinograd otac Ivan te sinovi Damir i Stjepan zasadili su u Slatini na površini od 0,5Ha.

Vinariju Kufner 2004. godine osniva Damir Kufner sa svojom obitelji, suprugom Marijom i sinom Denisom.

2005. godine Vinarija Kufner zasadila je 20 Ha vinograda, a do 2009. šire se na još 15 Ha, te iste godine počinje s gradnjom suvremenog podruma kapaciteta 250 000 litara. Vinarija se nastavlja razvijati narednih 5 godina kada se obitelj Kufner nakon pomnog istraživanja tržišta odlučuje na redukciju proizvodnje, kako bi svojim kupcima mogla pružiti samo kvalitetna vina, ono najbolje što slatinsko vinogorje može dati.

Mijenja se lokacija vinograda na znatno kvalitetnije i klimatski povoljnije položaje koji se obnavljaju i podmlađuju, obitelj se odlučuje i na proširenje sortimenta vina kao i lokaciju podruma koji se također obnavlja, a ulaže se u opremu i mehanizaciju kao i turistički aspekt ovog posla.

– Shvatili smo da možemo postići više i napraviti bolje rezultate podizanjem kvalitete na višu razinu i smanjivanjem kvantitete vina kako bi se mogli više posvetiti svakoj sorti, bačvi, boci na zadovoljstvo naših kupaca i nas samih, – istaknuo je Damir Kufner, zahvalivši se Gradu Slatini koji svojom potporom prati rad vinarije u njenom rastu i razvoju.

Kvalitetu Kufnerovih vina građani mogu kušati ovoga prosinca i u slatinskom božićnom parku gdje je adventsku kućicu vinarije Kufner također posjetio gradonačelnik Ostrošić te im zaželio čestit Božić i uspješnu Novu 2020. godinu.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

x

Check Also

Mlada Slatina optimistično u novu sezonu

Nakon dugo vremena nogometaši Slatine vratili su se na travnjak. Naime, jučer su počele pripreme ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org