DOGAĐANJANASLOVNICA

Gradit će most preko rijeke Čađavice

U slatinskom prigradskom naselju Gornji Miholjac preko rijeke Slatinske Čađavice stari je drveni most bio dobra komunikacijska spona između dva dijela naselja, a neki poljoprivrednici svojevremeno su ga redovito koristili da bi došli do svojih njiva. Godinama je bio u izuzetno lošem stanju pa je na kraju zbog dotrajalosti drvene konstrukcije mogao poslužiti samo pješacima. Premda je most u takvom stanju bio službeno zatvoren za promet prije više od deset godina, ljudi su ga ipak prelazili kako bi skratili put.
Višednevne obilne kiše koje su sredinom ožujka padale na slatinskom području poplavile su nekoliko dvorišta na gradskom području i napunile riječna korita velikim količinama vode. Snažna bujica rijeke Čađavice u olujnom nevremenu 17. ožujka jednostavno je srušila stari most i odnijela njegove grde. Odmah su mještani postavili priručni “pontonski most”, ali voda je i njega odnijela. Od tada prijelaz rijeke Čađavice na tome mjestu nije moguć pa svi koji su je prelazili preko starog mosta sada moraju koristiti obilazni put. Sadašnji pristup kućama u odvojku Ulice kneza Domagoja u ovom dijelu naselja obavlja se preko glavnog mosta na ulazu u Gornji Miholjac, na županijskoj cesti ŽC4025.
Prema riječima Franje Kordija koji živi u blizini pa je i sam koristio most, bilo je i ranije inicijativa za gradnju novog mosta, ali nije bilo novca, razumijevanja ili političke volje, uvijek je nešto nedostajalo.
No od pročelnika slatinskog Upravnog odjela za razvoj Marina Kokorića doznali smo da se u Gradu vodi računa o mještanima Gornjeg Miholjca i da je već u tijeku izrada projektne dokumentacije za novi most preko Čađavice.
– S obzirom na to da je i za jedinice lokalne samouprave počelo sufinanciranje projekata unaprjeđenja ruralnog prostora kroz Programe ruralnog razvoja, Grad Slatina prišao je pripremi projektne dokumentacije za kandidaturu gradnje novog armiranobetonskog mosta na mjestu srušenog drvenog mosta u Gornjem Miholjcu. Koncem prošle godine ugovorena je izrada projektne dokumentacije za pribavljanje građevinske dozvole i u tijeku je prikupljanje posebnih uvjeta od javnopravnih tijela na idejni projekt kolno-pješačkog mosta širine tri metra, raspona 15 metara, odnosno ukupne duljine 23 metra, kojim će se omogućiti kraći i sigurniji pristup izdvojenom dijelu naselja te lakšim teretima s prednošću prolaza iz smjera sela – pojasnio je pročelnik Kokorić.(Izvor: Glas Slavonije/Petar Žarković)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button