DOGAĐANJANASLOVNICA

DVD Slatina obilježilo Dan vatrogasaca i blagdan sv. Florijana

DVD Slatina obilježilo Dan vatrogasaca i blagdan sv. Florijana - 31Dobrovoljno vatrogasno društvo Slatina obilježilo je jučer Dan vatrogasaca i blagdan svog zaštitnika, sv. Florijana. Iz dvorišta DVD Slatina svečana kolona krenula je prema crkvi sv. Josipa u Slatini u kojoj je održana svečana misa koju je predvodio župnik Dragan Hrgić, za sve pokojne i žive vatrogasce koji nesebično riskiraju svoje živote za spas tuđih života i imovine. Vatrogasci su prisustvovali misi obučeni u svečane vatrogasne odore. Obilježavanju je prisustvovao i gradonačelnik grada Slatine Ivan Roštaš.

Nakon svečane mise obilježavanje Dana vatrogasaca nastavljeno je prigodnim domjenkom u vatrogasnom domu DVD-a Slatina, gdje su se okupljenim vatrogascima obratili Radenko Pavić, pročelnik Ured gradonačelnika grada Slatine i Dragan Medvedović, zamjenik predsjednika Vatrogasne zajednice VPŽ.

Sveti Florijan – zaštitnik vatrogasaca

sveti_florijan1Hrvatski vatrogasci prihvatili su Svetog Florijana krajem prošlog stoljeća po ugledu na europske vatrogasce. Osobito su ga slavili vatrogasci u sjevernoj Hrvatskoj. U razdoblju između dva svjetska rada (1918.-1945.) u Hrvatskoj se i dalje neobično štuje Sveti Florijan, podižu mu spomenike, postavljaju slike ili kipove u crkvama, u vatrogasnim domovima, na raskrižjima cesta i putova, na zastavama dobrovoljnih vatrogasnih društava, obiteljskim kućama.

Dan Svetog Florijana, 4. svibnja, tzv. Florijanovo, bio je dan pravog slavlja u dobrovoljnim vatrogasnim društvima. Vatrogasci su odlazili u crkve, odavali počast Svetom Florijanu, pozivali svoje sugrađane na razne svečanosti, otvarali vatrogasne domove, posvećivali svoje zastave s likom Svetog Florijana, na javnim vježbama pokazivali svoje sposobnosti za akciju gašenja požara i spašavanja ljudi i imovine. Od 1945. godine do 1990. Sveti Florijan se nije slavio u Hrvatskoj. Godine 1991. tj. nakon proglašenja slobodne i samostalne Hrvatske, Sveti Florijan se vraća u naša dobrovoljna vatrogasna društva i profesionalne vatrogasne jedinice. Obnavlja se ljubav i štovanje prema vatrogasnom zaštitniku. Prihvaća se opet Dan Svetog Florijana. (mk / FOTO: R. Turkalj &  M. Kokorić)


Related Articles

Back to top button
Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org