DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

DMK – Dunjko/Mrnjavčić/Andler – odličan koncert u Crkvi sv. Josipa

U sklopu XXIV. festivala Dani Milka Kelemena sinoć je u Crkvi sv. Josipa održan odličan koncert na kojemu su nastupili Edmund Andler-Borić na orguljama, Igor Mrnjavčić na trubi i Antonia Dunjko, sopran.

Pozdravljajući brojne posjetitelje sinoćnji koncert s nekoliko riječi predstavila je direktorica festivala DMK Jadranka Srdoč koja je izrazila žaljenje što se Dani Milka Kelemena bliže kraju, te pozvala nazočne da uživaju u izvedbi vrsnih glazbenika koji će nastupiti u preostalim koncertima do zatvaranja festivala, 20. listopada. Isto tako najavila je predstavu „Posljednja Freudova seansa“ Kazališta Planet art koju ne smijete propustiti večeras u slatinskom kinu od 20 sati.

Kako je bilo i očekivano, koncert renomiranih glazbenika Antonie Dunjko, Edmunda Andlera-Borića i Igora Mrnjavčića oduševio je publiku svojim izvedbama djela Johanna Sebastiana Bacha, Alana Hovhanessa, Georga Friedricha Handela i Benedettoa Marcella, a izvedene su i tri jednostavačne sonate za orgulje iz arhiva Franjevačkog samostana u Klanjcu nepoznatog skladatelja iz 18. stoljeća.

Po završetku koncerta Edmund Andler-Borić zahvalio se organizatorima koncerta i naravno publici, te tom prigodom istaknuo:
„Imate lijep i vrijedan instrument ovdje u Crkvi sv. Josipa, ali ovim bi orguljama trebala korekcija odnosno vješte ruke koje bi ih sanirale. Ne znam koliko ovdje u Slavoniji orgulja ulazi u obnovu, mislim da vrlo slabo za razliku od drugih dijelova Hrvatske, ali evo nakon obnove crkve koja je u tijeku bilo bi dobro sanirati i instrument. Budući da to iziskuje velike troškove apeliram da se pokrene projekt prema Ministarstvu kulture i lokalnoj zajednici kako bi se u tome uspjelo.“

Na veliko zadovoljstvo publike ovi vrsni glazbenici ponovili su još jednom skladbu iz programa, Handelovu odu „The Eternal Source of Light Devine“.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button