DOGAĐANJANASLOVNICAOPĆINE

Dječji vrtić „Bambi“ u Sopju započe s radom:

24 polaznika oduševljeno vrtićem

Iako je Dječji vrtić „Bambi“ u Sopju svečano otvoren prošle godine u mjesecu lipnju, s radom je započeo prošlog ponedjeljka, 25. siječnja.

Prigodom obilaska vrtića načelnik Općine Sopje Berislav Androš istaknuo je kako je njegova izgradnja bila jedan od do sada najvećih projekata Općine koja je u 85-postotnom iznosu financirana iz sredstava Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a s 15 posto sredstvima Republike Hrvatske, odnosno Ministarstva poljoprivrede. Vrijednost izgradnje vrtića, za koji je projektnu dokumentaciju izradila županijska razvojna agencija VIDRA, je 4.875.304 kuna, a stručnog nadzora 101.280 kuna. Radove je izvela tvrtka Građenje Marković d.o.o. iz Slatine.

Nakon provedbe natječaja i zapošljavanja adekvatnog kadra, odnosno dva odgojitelja od kojih jedan obnaša i dužnost ravnatelja vrtića, te kuharice, pomoćne kuharice i spremačice proveden je i natječaj za upis djece u vrtić, te su poduzete sve potrebne mjere kako bi se mogle poštivati epidemiološke i ostale mjere koje su na snazi zbog situacije s koronavirusom. Time su se stekli uvjeti za početak rada vrtića u koji je upisana jedna odgojna skupina od 24 djece u dobi od 3 do 6 godina.
Iako je planiran upis većeg broja djece u dvije odgojne skupine, ove će godine predškolci nastaviti pohađati vrtić u Slatini kako im se usred pedagoške godine ne bi remetio program premještajem u novi vrtić. 

– Na ljeto planirano otvoriti natječaj za zapošljavanje još dva odgojitelja kako bi na jesen mogli krenuti s punim kapacitetom rada vrtića koji trenutno nudi desetosatni program boravka u vrtiću i to u vremenskom razdoblju od 6 do 16 sati, ovisno o potrebama roditelja, – rekao je načelnik Androš izrazivši zadovoljstvo brojem djece na području općine zbog čega je ovaj financijski najveći i najvažniji projekt ispunio svoju svrhu.

– To je ulaganje u budućnost i briga za mlade, a realizacija ovog projekta uklopit će se u jednu veliku cjelinu, budući da na području općine imamo i brojne projekte koji obuhvaćaju ne samo mlade, već i stare i nemoćne, odnosne sve skupine društva, – istaknuo je Androš te se osvrnuo na pomoć za studente u vidu stipendija, sufinanciranje boravka u učeničkim domovima za srednjoškolce, te nabave školskih udžbenika, radnih materijala i opreme za osnovnoškolce u suradnji s Virovitičko-podravskom županijom. Još jedan hvale vrijedan program je i taj koji se dotiče mladih obitelji i njihovog opstanka u ruralnim sredinama u sklopu kojega će Općina Sopje ove godine po treći puta otvoriti natječaj za sufinanciranje kupnje ili obnove prve nekretnine mladim obiteljima do 35 godina starosti, a sve u smjeru napretka i daljnjeg razvoja općine u svim naseljima.

– Osobito želimo podići standard življenja kako starijih tako i mladih obitelji zajedno sa svom djecom, od studenata do onih vrtićke dobi koja su sada dobila i prekrasan vrtić za sretnije odrastanje i kvalitetniju pripremu za školovanje i sve ono što ih u životu očekuje.
Drago mi je da smo našim odlukama uspjeli realizirati i ovaj projekt te doprinijeti tome da općina Sopje bude mjesto ljepšeg življenja, – zaključio je načelnik Androš.

Iako je vrtić započeo s radom prije tri dana intenzivne pripreme za dolazak mališana započele su početkom ove godine rekao nam je ravnatelj sopjanskog Dječjeg vrtića „Bambi“, Zrinko Grgić.

– Trenutno smo u procesu prilagodbe. Djeca su nas iznenadila svojom reakcijom na sam vrtić i odvajanje od roditelja jer većini je ovo prvi puta da se odvajaju od svojih roditelja i ostaju sami na duži period. Unatoč tome kolega Marko i ja smo oduševljeni atmosferom u grupi jer su djeca prihvatila novo okruženje kao da su tu već više godina, a ne tek tri dana, – ističe ravnatelj Grgić od kojega doznajemo da su za djecu tijekom boravka u vrtiću pripremljene razne aktivnosti koje će biti prilagođene prema interesima djece da kroz igru i zabavu puno toga nauče i kvalitetno provedu vrijeme, steknu nove prijatelje i upravo kroz prijateljstvo i zajednička druženja spoznaju svijet koji ih okružuje. 

– Plan je u mjesecu rujnu otvoriti i jasličku skupinu, no za sada smo zadovoljni i ovom jednom, tim više što su i djeca i njihovi roditelji iskazali pozitivne reakcije i zadovoljstvo. Svi smo sretni, – zaključio je ravnatelj Grgić. (Mihaela Feldi/Foto: Robert Turkalj)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button