DOGAĐANJANASLOVNICA

Dežurne službe spremne u slučaju potencijalne opasnosti od poplava

U subotu 17. ožujka 2018.g. područje Grada Slatine zahvatilo je jako kišno nevrijeme koje je uzrokovalo plavljenje u nekoliko gradskih ulica i jednom prigradskom naselju.
U vrlo kratkom vremenu pala je velika količina kiše te se razina vode u oborinskim kanalima ubrzano podizala što je moglo ugroziti privatnu imovinu građana i komunalnu infrastrukturu (ceste, nogostupe i dr.), a budući je stanje na terenu iz sata u sat bilo sve ozbiljnije prijetila je opasnost od nastanka većih šteta.

Žurnom intervencijom nadležnih gradskih službi, odnosno zimske službe tvrtke Slatina KOM d.o.o. i vatrogasaca stanje je pravodobno stavljeno pod nadzor te je već tijekom noći na nedjelju razina vode u oborinskim kanalima počela opadati.
Najkritičnije stanje je bilo u slatinskim ulicama: Stublovačkoj, Lovačkoj, Voćinskoj,  Slavonskoj, Vladimira Nazora, Matije Gupca, Braće Radić, Milke Trnine i Vlahe Bukovca te u prigradskom naselju Lukavac.

Gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić bio je u stalnom kontaktu s ljudima na terenu te prije desetak dana, kada se počeo prvi snijeg otapati, dao inicijativu da se poduzmu pripremne radnje kako bi se moglo intervenirati u kriznim situacijama.
Nabavljene su vreće i pijesak za gradnju zečjih nasipa prema potrebi u suradnji s Vatrogasnom zajednicom Grada Slatine koja raspolaže s potrebnom opremom (stroj za punjenje pijeska u vreće, pumpe, cijevi, agregati…) i dežurnim službama tvrtke Slatina KOM d.o.o. s potrebnom mehanizacijom.
Početkom ožujka Grad Slatina je kontaktirao Hrvatske vode te uputio zahtjev da se eventualno problematični kanali na području grada, a u nadležnosti istih saniraju. Hrvatske vode su izvijestile kako se redovito prati situacija na terenu i da je sve pod kontrolom.

Gradonačelnik Ostrošić je upozorio kako već duži niz godina između ostaloga problem predstavljaju dijelovi grada i prigradskih naselja gdje su građani kanale ispred svojih kuća pretvorili u parkirališta, a nisu koristili promjer cijevi prema standardima. U takvim slučajevima prilikom otapanja snijega ili jačih kiša voda nema slobodan protok što uzrokuje potencijalnu opasnost od dizanja mostova i poplava. Ovim putem gradonačelnik Ostrošić apelira na građane da pokušaju ispraviti navedene propuste i ubuduće se pridržavaju propisanih standarda.

Provjerom stanja na terenu utvrđeno je da se stanje normaliziralo te da nema značajnijih šteta od poplava na privatnoj i javnoj imovini u gradu Slatini i prigradskim naseljima.  Budući su pale nove količine snijega, gradske dežurne službe su i nadalje u pripravnosti.(mf/Foto:Robert Turkalj)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button