DOGAĐANJANASLOVNICA

Davor Rostuhar predstavio svoj “Polarni san” – prvu hrvatsku samostalnu ekspediciju na Južni pol

Dvorana Hrvatskog doma u Slatini bila je jučer pretijesna za sve one koji su željeli poslušati multimedijalno predavanje “Polarni san” autora Davora Rostuhara koje je održano u organizaciji Turističke zajednice grada Slatine i Udruge MOTIV. Jedan od najcjenjenijih hrvatskih putnika i putopisaca, opisao je svoju pustolovinu i kako je uspio ostvariti svoj najveći san: prvu hrvatsku samostalnu ekspediciju na Južni pol.

Što čovjek mora napraviti da bi ostvario svoj san?

Kako bi pronašao najbolji odgovor na to pitanje, Davor Rostuhar se upustio u veliki izazov, u veliko istraživanje koje ga je odvelo sve do samog kraja svijeta. Postao je prvi Hrvat koji je pješice stigao od ruba Antarktike do Južnog pola. Ekspedicija je trajala 48 dana, tijekom kojih je prešao 1163 km sam, bez dostave hrane, vukući svu opremu u saonicama teškim 135 kg te bez upotrebe vanjske energije (vjetra, pseće zaprege, motornih saonica i sl.)  Davor se za ekspediciju pripremao dvije godine. Tijekom priprema posjetio je tradicionalne narode koji žive na krajnjem sjeveru planeta, Inuite na sjeveru Grenlanda, Nenete na sjeveru Sibira i Samije na sjeveru Skandinavije. Dva puta se pripremao u Norveškoj i učio od najboljih živućih polarnih istraživača.

Multimedijalno predavanje „Polarni san“ bilo je kombinacija intimnih audiovizualnih zapisa putovanja jednog čovjeka, koji putem do ostvarenja svog sna, zapravo putuje duboko u samog sebe. Cijeli proces je dokumentiran, od samog začetka sna do ostvarenja istog. Putem se autor slama, izlazi iz okvira onoga što je vjerovao da je maksimum njegovih mogućnosti, diže se i pada i naposljetku doživljava trijumf na način na koji nije mogao niti zamisliti.

Sve ovo posjetitelji su premijerno mogli pogledati u dokumentarnom filmu nastalom tijekom ove nevjerojatne avanture.

Davor Rostuhar iza sebe ima niz uspješnih projekata i ekspedicija, kao što je put biciklom od Zagreba do Egipta, motociklom od Zagreba do Capetowna, sedam ekspedicija u džungle Amazone i Papue itd. Autor je 6 putopisnih knjiga, te fotografskog projekta „National Geographic – Hrvatska iz zraka“.

Autor je najavio i svoj novi projekt: “Ljubav oko svijeta”.

“Anđela i ja ćemo putovati cijelu 2019. godinu oko svijeta i kombinirati naše uživanje sa projektom koji se već dugo kuha u nama – istraživanje ljubavi kroz razne kulture! Planiramo posjetiti dvanaest posve različitih kultura i u svakoj kulturi pronaći jedan par kroz čiju priču ćemo zapravo ispričati priču o ljubavi u njihovom svijetu. Želimo posjetiti razne kulture na svim kontinentima, od lovaca i sakupljača do modernih zajednica. Želimo obuhvatiti i romantičnu ljubav i slobodnu ljubav, zabranjenu, virtualnu, platonsku, heteroseksualnu, homoseksualnu, poligamnu… Želimo kroz dvanaest priča što dublje zaroniti u što veću raznolikost ljubavi na našem planetu.” – riječi su s kojima je Davor Rostuhar zaključio ovo izuzetno zanimljivo multimedijalno predavanje. (mk / Foto: Marijo Kokorić)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button