Home / NASLOVNICA / Darko Venus Muppet jedini je Hrvat s tri JMBG-a i dva OIB-a

Darko Venus Muppet jedini je Hrvat s tri JMBG-a i dva OIB-a

Muppet je oslikao pročelje Srednje škole Marka marulića u Slatini

Muppet je oslikao pročelje Srednje škole Marka Marulića u Slatini

Darko Venus Muppet poznati je slatinski likovnjak i neka njegova djela trajno će podsjećati na njegove humanitarne likovne aktivnosti. Pročelje Srednje škole Marka Marulića oslikao je zemljopisnom kartom Hrvatske okruženom europskim zvjezdicama na plavoj podlozi, čime se škola i prije službenog ulaska Hrvatske u članstvo EU vizualno opredijelila za europski put. Mozaik pun simbolike na pročelju zgrade nevladinih udruga također je njegovih ruku djelo. No, za Muppeta bismo mogli reći da je jedinstven po tome što nije jedinstven.

Naime, svaki građanin Republike Hrvatske ima jedan osobni identifikacijski broj, a Darko Venus ima dva. On ne zna kako je došlo do toga, pretpostavlja da je netko administrativno pogriješio, ali je zadovoljan što do sada zbog te pogreške nije imao neugodnosti. – Zbog jednoga privatnog posla trebala mi je domovnica i sasvim slučajno prije dva dana zamijetio sam da OIB na domovnici nije isti kao na potvrdi Porezne uprave.

Muppet će u matičnom uredu provjeriti kako je došlo do greške i kako se ona može ispraviti, ali to nije prvi puta da se susreće s takvim problemom.

I ranije sam sasvim slučajno otkrio da imam dva jedinstvena matična broja građana. Prvih sedam znamenki, koje označavaju datum rođenja, bilo je u redu, ali preostale su bile potpune različite. Kad sam 2000. godine išao u mirovinu, uspoređujući brojeve na domovnici i na osobnoj iskaznici, utvrdio sam da se pojavio i treći JMBG, koji je bio potpuno drugačiji od dva koja sam već imao. Tu čak ni datum rođenja nije bio ispravan. Kada sam reagirao, rečeno mi je da JMBG više nije u funkciji.

Različiti OIB-ovi na domovnici i na potvrdi Porezne uprave

Različiti OIB-ovi na domovnici i na potvrdi Porezne uprave

A s obzirom da se taj datum rođenja odnosio na osobu pet godina mlađu, Muppet u šali kaže da mu možda pripada i veća mirovina zbog pet godina više života i radnog staža. Zanimljivo je da nikad nitko nije postavljao pitanje, niti ranije JMBG-a, niti poslije OIB-a, premda je Muppet živio i radio kao i svi građani, obavljao poslove u vojsci i policiji, dvaput se ženio, pa i putovao u inozemstvo.

– Ako sam imao tri JMBG-a i sada imam dva OIB-a, mora da vrijedim barem za dvije osobe, šali se Muppet na svoj račun. Danas nije siguran je li možda zbog takve zbrke s brojevima izgubio neko pravo, kaže da „odmotava film“ i razmišlja je li se zbog toga nešto možda trebalo dogoditi drugačije nego što se dogodilo. Bez obzira na sve, Darko Venuis Muppet zasigurno je jedini Hrvat s tri JMBG-a i dva OIB-a.

Petar Žarković (Glas Slavonije)

x

Check Also

IOŠ Slatina uz spektakl krojača i frizera na Viroexpu predstavila i svoje genijalce

Industrijsko-obrtnička škola Slatina osim što je u zabavnom dijelu programa Viroexpa predstavila svo znanje, kreativnost ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org