KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

„Božić nam dolazi“ u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina, u četvrtak 13. prosinca u sklopu manifestacije „Božić nam dolazi“ predstavljena je knjiga za djecu „Vrline i mane“, autora Ante Pranjkića.

Književnom susretu posebnu su čar dali vrijedni učenici drugog i četvrtog razreda Osnovne škole Eugena Kumičića s učiteljicom i voditeljicom folklorne skupine „Kolo“, Mirom Brezovčan te nazočnim roditeljima učenika, koje je pozdravila ravnateljica Knjižnice Ana Knežević.

Susret je započeo scenskim prikazom folklorne skupine „Kolo“ „Daj svijete cijeli, ti se veseli“, vrijeme je došašća – vrijeme iščekivanja i radovanja.  Zamamni je miris cimeta, vanilije, klinčića u domovima, tu je i mnogo posla oko izrađivanja dekoracija, svijetlit će i božićna jelka, jest će se ukusna jela.

Osim mnoštva materijalnih darova, potrebno je i sjetiti se božićnih običaja, pjesama koje podsjećaju na osnovne ljudske vrijednosti,  u moderno vrijeme pomalo zaboravljene.

Kao što autor knjige za djecu „Vrline i mane“ Anto Pranjkić navodi, zreo čovjek odgovoran je za svoje postupke, za svoju mladost, život bez smisla i bez napora najteži je put. Učitelji nas potiču na čitanje određenog književnog djela jer u njemu uvijek pronalazimo smisao.

Imaginarni svijet teži lakoj zabavi, zapravo pukom preživljavanju u kojem lako zarađeni novac daje lažnu moć.  S njim ne možemo putovati nego besmisleno tumarati, ne možemo se smijati iz srca svojim uspjesima na poslu, u školi, u domu ili na okućnici jer to ne volimo i to nam nije dovoljno moderno…
A kako ćemo onda poučiti djecu svojim primjerom da  žive smisleno i kada odrastu drže obitelj na okupu?

Tako u priči Ante Pranjkića „Lukavost“ , caruje lisica, zla i prevrtljiva, lijena i prljava. Ali vrlo talentirana za smišljanje podvala i prevara koje svakodnevno smišlja od jutra do mraka u svojoj jazbini. Presretna je kada smisli neku „psinu“, ali u pravilu ostaje  tužna i žalosna. Kako li će priča završiti?

Božić je blagdan obitelji, mira i veselja, blagdan je lijepih želja koje se izgovaraju. A da bismo ostvarili te želje u novoj godini, mora nas netko poučavati. Takva je i zbirka priča o životinjama autora Ante Pranjkića:“ Vrline i mane“.
Kako je vjeroučitelj, između mnogo drugih kvalifikacija koje posjeduje, zna da djeca vole životinje i kroz životinjske likove im je najlakše primijetiti ono što je dobro, a odbaciti ono što nije. Najljepši je posao raditi s djecom, ali i najveća odgovornost jer ih je potrebno izgrađivati u dobre i poštene ljude. Istine i spoznaje o životu i svijetu u kojem živimo, mudrost, potrebno je prenijeti i podijeliti s drugima. Tako postoje poznate narodne mudrosnice: „Bolje dobar glas, nego zlatni pas“, ili „Tko gubi vrijeme u mladosti, plače u starosti“…

Upravo priče o životinjama Ante Pranjkića imaju naglašenu poruku koja se izražava prenesenim značenjem. I odrasli često za nekoga kažu da je lukav kao lisica, tvrdoglav kao magarac ili da se razmeće i pravi važan poput pauna, a živi na „tuđi račun“. Anto je osobine ljudi pripisao životinjama u dvadeset kratkih priča, njihove mane i nedostatke zaodjenuo  je u životinjsko ruho. Priče uvijek završavaju na način da dobro pobjeđuje i  opisano je kroz mnoge živopisne situacije, obiluje neobičnim životinjskim likovima, u pravilu nas usrećuje i izmamljuje osmijeh na lice.

Čitajući Antine priče, djeca će postati mudrija, počet će kritički razmišljati o nekim postupcima, život i ljude gledat će na nov, dublji i kritičniji način.  Priči se možemo vratiti više puta, možda ćemo zamijetiti i zaključiti ono što nam je pri prvom čitanju promaklo.

U sredini književnog susreta učenici su nas upoznali s božićnim običajima u Hrvatskoj i u svijetu predstavivši razredni projekt: „Ti silaziš sa zvijezda“, a zatim izveli božićnu pjesmu na talijanskom jeziku: „Tu scendi dalle stelle/ Ti silaziš sa zvijezda“ i poznatu pjesmu o božićnom drvcu na njemačkom jeziku: „Tannenbaum“.

Kraj susreta bio je određen kratkoj dokumentarnoj reportaži o božićnim običajima nagrađenoj u emisiji HTV-a „Veliki odmor“.
(mf/Izvor: Gradska knjižnica i čitaonica Slatina)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button