DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Bećarski mjuzikl na slatinskim kazališnim daskama

Sinoć je u sklopu Slatinskih kazališnih večeri pred slatinskom publikom u POU izvedena predstava “Đuka Begović – bećarski mjuzikl” u režiji i izvedbi Srećka Ernesta Bereca.

Monodrama je rađena prema motivima psihološkog romana “Đuka Begović” slavonskog književnika Ivana Kozarca koji kroz priču o pojedincu oslikava društvenu stvarnost u Slavoniji krajem 19. stoljeća. Priča je to o bećaru i patniku, grešniku i pokajniku koji je poželio živjeti po diktatu svojega nesputanog temperamenta.

Ovaj bećarski mjuzikl autorski je projekt u kojemu se Berec pojavljuje u trostrukoj ulozi – kao glumac, dramatičar i redatelj, a rađen je u koprodukciji s GKM iz Splita. Predstava se izvodi već 12 godina, a prošle godine je proslavljena jubilarna 250. izvedba.

Ova jednosatna monodrama zamišljena je kao svojevrsni bećarski mjuzikl, jer je u monološke ispovijesti Đuke Begovića uvršteno i gotovo 20 tamburaških pjesama i bećaraca, od kojih su neke narodne, a neke napisane upravo ovom prigodom, a koje izvodi sam Berec.

– Većina pjesama je pisano upravo za mene, no neke su narodne, recimo od Ive Tijardovića “Milov’o sam garave i plave”, koja je inače inspirirana Kozarčevom poezijom. U originalnoj verziji monodrame se nalaze 24 pjesme, a ovdje ih je izvedeno 17. Glazbu je napisao i obradio Nenad Dan Kozig, a na glazbenoj matrici su se čule izvedbe Tamburaškog sastava Hrvatsko pjevačko društvo “Rodoljub”, – rekao je Berec.

Berec je inače slobodni umjetnik koji je prošle godine proslavio jubilarnih 40 godina profesionalnog rada, Virovitičanin je s dalmatinskom adresom, a naša publika ga pamti s kazališnih dasaka iz vremena kada je bio stalni član ansambla Kazališta Virovitica. Ova monodrama je već jednom izvedena pred domaćom publikom i to prije osam godina za učenike Srednje škole Marka Marulića Slatina kako bi im se približilo djelo iz školske lektire te ih ujedno zainteresiralo za kazališnu umjetnost. To je inače učestala praksa s ovom predstavom jer se ona provodi u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Ministarstvom kulture i medija s obzirom na to da je dio školske lektire. Osmišljena je da traje 45 minuta, jedan školski sat, a često se izvodi upravo u školama.

– Osobno mi je lik Đuke Begovića vrlo zanimljiv i za glumca je vrlo izazovan, ponajviše jer se radi o liku iz psihološkog romana. Upravo prilikom izvođenja takvoga lika glumac može pokazati svoje umijeće i talent, – rekao je Berec.

Premda nije riječ o komediji ili nekoj veseloj slavonskoj priči, Berec je svejedno svojom gestikulacijom, komentarima i kritikom usmjerenim prema publici uspio nasmijati većinu posjetitelja. Predstavu je zaključio izvedbom pjesme “Ne dirajte mi ravnicu” koju je publika vrlo rado s njime otpjevala.

Kao i za ostale predstave izvedene u sklopu Slatinskih kazališnih večeri, i za ovo uprizorenje zaslužni su Pučko otvoreno učilište Slatina, Grad Slatina te Ministarstvo kulture i medija RH.

(Tekst i foto: Nikolina Mažar)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button