DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Baletni ansambl HNK iz Osijeka i ove je godine razgalio slatinsku publiku na Danima Milka Kelemena

I ovogodišnje 26. izdanje festivala Dani Milka Kelemena svoj programski sadržaj obogatilo je plesnom rapsodijom u izvedbi baletnog ansambla Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka.
Umjetnike je ukratko predstavio predsjednik Festivalskog odbora Dani Milka Kelemena, Antonio Brzica, te brojnu publiku uveo u prekrasnu baletnu večer.

Drugi po nastanku u Hrvatskoj, baletni ansambl osječkog Teatra prošle je godine obilježio sto godina od prve baletne predstave HNK. Nakon Domovinskog rata, ansambl prestaje s djelovanjem, a od formiranja novog baletnog ansambla koji djeluje honorarno proletjelo je već punih 25 godina. Unazad desetak godina ansambl briljira pod palicom umjetničkog ravnatelja Vuka Ognjenovića koji je osmislio i sinoćnji program za slatinsku publiku.

Sjajna koreografija kroz sat vremena koji su proletjeli izvrsno uvježbanim plesnim koracima istkala je priču kojom je prikazan strastveni Tango i Let iznad Kariba, prohujao San, uprizorena Smrt labuda, a Konjić Grbonjić odigrao Ples bisera. Nakratko smo posjetili Sao Paulo i Copacabanu, a plesni vihor donio je i Snježni pas de deux iz predstave „Orašar“ Petra Iljiča Čajkovskog.

Posljednja izvedba koreografije imena Kamo nas vodi? Kevina MacLeoda na pozornici slatinskog Pučkog otvorenog učilišta uprizorila je čistu energiju i savršenstvo pokreta ovih baletnih majstora koji su nagrađeni opetovanim velikim aplauzom razdragane publike koja je cijeli program popratila u jednom dahu.

Dani Milka Kelemena ove se godine održavaju u posve neobičnim uvjetima, tako da je na žalost otkazan večerašnji koncert na kojemu se trebao predstaviti mladi virtuoz Ivan Vihor na klaviru.
26. izdanje festivala ponudit će još samo jedan koncert kojim će ujedno biti obilježeno i svečano zatvaranje festivala.
U nedjelju 18. listopada u dvorani Pučkog otvorenog učilišta Slatina s početkom u 19:30 sati nastupit će Cantus Ansambl za suvremenu glazbu koji vodi prof. Berislav Šipuš, te će se ove godine predstaviti programom Foretić vs. Kelemen.
(mf/Foto: Mihaela Feldi, Robert Turkalj)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button