Home / DOGAĐANJA / Aktualiziran problem spajanja Gornjeg Predrijeva na vodovodnu mrežu

Aktualiziran problem spajanja Gornjeg Predrijeva na vodovodnu mrežu

Aktualiziran problem izgrdnje vodovoda u G. Predrijevu - tablaPredsjednik Mjesnog odbora Gornje Predrijevo, Milan Dvojak, sazvao je u petak, 24. srpnja u Mjesnom domu u selu, sastanak mještana, na koji je pozvan i Načelnik općine Sopje, Josip Granjaš.

Glavna tema bilo je pitanje izgradnje sekundarnog vodovoda kroz selo, budući da magistralni vodovod prolazi pored sela ali na njega nije spojena sporedna ulica koja čini glavninu sela. Dotaknuti su i ostali problemi poput sanacije udarnih jama na kolniku kroz selo, obnove zvonika crkve, nasipavanja i održavanja poljskih putova, obnove Mjesnog doma, izgradnje Kuće oproštaja na lokalnom groblju itd.

Načelnik opčine Sopje, Josip Granjaš pojasnio je okupljenima razloge zbog kojih je G. Predrijevo jedno od rijetkih sela u Virovitičko-podravskoj županiji koje nije spojeno na vodovod kao i nastojanja općine da se problem čim prije riješi.

Aktualiziran problem izgrdnje vodovoda u G. Predrijevu - 27– Začetak problema počinje još 2006. godine kada je izrađen Urbanistički plan Općine Sopje i kada greškom u njemu nije na ispravan način definirana zona za vodovod u tom dijelu G. Predrijeva. Nakon prolaska magistralnog vodovoda pored sela, problem je uočen i Urbanistički plan je ispravljen.

Pristupilo se procesu izdavanja građevinske dozvole da bi izgradnja sekundarnog voda mogla čim prije početi. Tom prilikom došlo je do novih problema jer sporna je tada postala cesta kroz selo, uz koju bi vodovod bio postavljan. Naime, nije jasno utvrđeno i definirano vlasništvo nad cestom tj. u kojem omjeru je ona vlasništvo Općine a u kojem vlasništvo Županije.

U ovom trenutku, naglasio je načelnik, intenzivno se radi na rješavanju ove pat situacije a poslani su i dopisi nadležnom Ministarstvu graditeljstva kao i upravi Županijskih cesta sa molbom za čim hitnije rješavanje pravno imovinskih odnosa oko ceste jer to je trenutno jedina prepreka za ishođenje dokumentacije potrebne za početak radova na izgradnji vodovoda.

Granjaš je također spomenuo da financijski aspekt izgradnje spomenutog vodovoda u ovom trenutku nije problem i da se zakoni moraju poštivati i ilegalna izgradnja vodovoda može biti problem. Onog trenutka kada građevinska dozvola ishodi, radovi će početi u roku nekoliko dana.

Aktualiziran problem izgrdnje vodovoda u G. Predrijevu - 2Mještani su u zaključku sastanka najavili miran prosvjed za početak idućeg mjeseca, tijekom kojeg će zaustaviti promet na dijelu ceste na ulazu u selo i preusmjeravati ga okolnim putem kroz samo selo, te na taj način skrenuti pažnju na poraznu činjenicu da i danas postoji selo u županiji u kojem nisu zadovoljeni niti osnovni egzistencijalni uvjeti poput pitke vode iz vodovoda.

To je posebno veliki problem tijekom ovakvih suhih ljetnih mjeseci kada u većini bunara vode ima malo ili je uopće nema, što demotivira i eventualni povratak ljudi u selo kao i ostanak mladih mještana a onemogućava i ozbiljnije bavljenje povrtlarstvom i stočarstvom. (M. Kokorić)

x

Check Also

PU VPŽ – Tijekom proteklog tjedna evidentirano 7 prometnih nesreća, 378 prekršaja, a uhićene su 2 osobe

Policijska uprava virovitičko-podravska oglasila se s priopćenjem u kojem je iznijela sažetak aktivnosti u prometu ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org