Home / KULTURA / 300 godina matkanja u Sladojevcima

300 godina matkanja u Sladojevcima

OLYMPUS DIGITAL CAMERAU slatinskom prigradskom naselju Sladojevcima jučer je održano 21. matkanje, rekonstrukcija narodnog običaja koji se u tom kraju gaji već više od 300 godina, a koji su Mjesno Kulturno-umjetničko društvo „Slavonac“ i učiteljica Milka Bujanić pretočili u manifestaciju koja danas plijeni pozornost i daleko izvan slatinskoga gradskog područja.

Matkanje je starinska seoska tradicija razmjene uskrsnih pisanica na blagdan Mladog Uskrsa ili Bijele nedjelje među djevojčicama, koje tako postaju matke, odnosno doživotne prijateljice, a nerijetko i međusobne vjenčane kume.

Uz običaj matkanja u Sladojevcima vezani su i mali dječji svatovi, jedinstveni običaj u Hrvatskoj, koji imaju sva obilježja pravih slavonskih svatova. Nekad je ovaj običaj bio raširen u Međimurju, Podravini i zapadnom dijelu Slavonije među djevojkama, a danas među djecom. Običaj matkanja nikad se nije prekidao i jednako se održavao po seoskim dvorištima u svim društvenim sustavima.

U pripremanju dječjih svatova djeca biraju mladu i mladoženju, njihove roditelje i kumove, djeveruše i djevere, a cijelu ceremoniju predvodi dječji svećenik, koji tako oponaša pravog svećenika i obred vjenčanja.

Čast da budu mlada i mladoženja ove su godine zaslužili učenici Patricija Hrgović i Enriko Moslavac, svećenika je glumio Mihael Matovina, a kumove Mihael Geng i Ema Horvat. Matkanje je započelo svatovskom povorkom, koja je u kočijama prošla ulicama Sladojevaca, a sama svečanost održana je u mjesnom domu.

Glavnu ulogu u cijeloj priredbi ove, kao i svih 20 godina do sada, imali su učenici sladojevačke Područne škole OŠ Josipa Kozarca Slatina odjeveni u narodne nošnje, koje i dalje uspješno priprema učiteljica Milka Bujanić.

matkanje-6Prema kazivanju bake Katarine Dunković, koja je rođena i odrasla u Sladojevcima, u njezinu djetinjstvu nitko nije djecu učio matkanju, nego su sve sami pripremali.

Sami smo se organizirali, poslije mise na Mladi Uskrs presvukli smo se i uzeli košarice s kolačima, mesom, jajima i malo vina, koje su nam naše majke pripremile. Sastali bismo se u jednoj kući po dogovoru, tamo su nam majke postavile stolove s hranom koju smo donijeli i onda bismo organizirali male svatove.

Poslije vjenčanja ispred crkvenog zvonika u povorci smo išli selom pjevajući. Naše igre uz pjesmu trajale bi do noći.

Tako je i u nedjelju, poslije službenog dijela matkanja, predsjednica KUD-a „Slavonac“ Ratka Novaković pozvala je sve nazočne da se zajedno zabave i provesele.

Petar Žarković
Glas Slavonije

x

Check Also

Neka vam ova zima bude čarobna uz nove naslove pristigle u slatinsku Knjižnicu

Vaša Gradska knjižnica priredila je sve najnovije naslove lijepe književnosti i publicistike koji će Vam ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org