Home / DOGAĐANJA / U Slatini obilježen Svjetski dan svjesnosti o prijevremenom rođenju

U Slatini obilježen Svjetski dan svjesnosti o prijevremenom rođenju

Jučer je ispred zgrade Gradske uprave obilježen Svjetski dan svjesnosti o prijevremenom rođenju, Međunarodni dan djeteta i Dan Konvencije UN-a o pravima djeteta i kako bi se i u Slatini skrenula pozornost javnosti na poteškoće i probleme koje dječica i roditelji imaju u slučaju prijevremenog rođenja djeteta ili djece.

Prijevremeno rođenom djecom smatraju se djeca rođena prije 37. tjedna trudnoće. U Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko dvije tisuće djece, a njih 400 treba intenzivnu liječničku skrb, no svijest javnosti o problemima s kojima se susreću prijevremeno rođena djeca i njihovi roditelji vrlo je niska pa je vrlo važna edukacija svih u društvu, počevši od nas samih.

Okupljenima su se obratili predsjednica Društva Naša djeca Slatina Snježana Pačarić, gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić i zamjenica gradonačelnika Sanja Mrzljak Jovanić. Obilježavanju su nazočila mala dječica i njihovi roditelji, školska djeca s učiteljicama, psihologinjom i ravnateljicama, dječji vijećnici na čelu s dječjim gradonačelnikom Noom Fazekašom i predsjednicom Dječjeg Gradskog vijeća Grada Slatine Anđelom Vašićek kao i volonterke Društva „Naša djeca“ Slatina.

Ljubičasta boja u vizualnom identitetu predstavlja osjetljivost i iznimnost te je stoga postala simbol Svjetskog dana prijevremenog rođenja. Stoga je većina prisutnih imala neki odjevni predmet u toj boji, a dječica su se igrala ljubičastim balonima. Vrhunac obilježavanja bio je trenutak kada je i pročelje zgrade gradske uprave osvijetljeno ljubičastim tonom, na čemu se DND Slatina zahvaljuje D&D Elmont rasvjeti i gosp. Mihaelu Dlabu.

Slatina je tako postala jedan od 25 gradova u Hrvatskoj koji su se aktivno priključili akciji obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju djece i to na dan Međunarodnog dana djeteta. (mk / Foto: Marijo Kokorić)

x

Check Also

Skupina mladih Župe sv. Josipa pripremila predstavu “Svećenik krvave haljine”

Skupina mladih Župe sv. Josipa pripremila je još jednu lijepu predstavu pod nazivom „Svećenik krvave ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org