Home / DOGAĐANJA / Još jednim posjetim školaraca završen Mjesec hrvatske knjige 2017. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina

Još jednim posjetim školaraca završen Mjesec hrvatske knjige 2017. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina

Povodom Mjeseca hrvatske knjige 2017. koji je trajao od 15.10.2017-15.11.2017, Gradsku knjižnicu i čitaonicu Slatina posjetila su djeca Osnovne škole Josipa Kozarca Područnih škola Sladojevci i Novi Senkovac te Osnovne škole Vladimira Nazora iz Nove Bukovice uključujući i  djecu predškolskog uzrasta.

Učenici su došli 20. studenoga u dvije skupine u pratnji učiteljica i ravnateljice. Jedni će nakon susreta u  Knjižnici posjetiti kazališnu predstavu „Grga Čvarak“, a drugi će Knjižnicu posjetiti nakon odgledane predstave.

Učenici su istoimenu pjesmu čitali naglas. Autor pjesme je Ratko Zvrko, a zbirka je nazvana po glavnom junaku Grgi Čvarku. Ovom pjesmom, a i zbirkom pjesama autor je pogodio dječje interese. Zbirka je doživjela desetak izdanja. Pjesnik sam navodi kako djeca najviše vole pjesmu „Grga Čvarak“ iz razloga što  u glavnom liku pronalaze mnoge svoje osobine. Autor vrlo dobro poznaje dječje igre, pozitivne i negativne „poduhvate“, crte karaktera, sklonosti i nevoljkosti, prijateljstva i svađe.

Autor gleda djecu s mnogo razumijevanja i osjećaja za njihov duhovni život. Ne gleda u njima anđeosko utjelovljenje dobrote, ali ni oličenje zloće. Djeca su dobroćudna i vragolasta, plemenita i obijesna, prpošna i radoznala, nemirna i lijena, iskrena i lažljiva, spremna pomoći i napraviti nepodopštinu. Tako i Grga Čvarak ponekad plače cijelu noć što se mila, mala po koljenu ogrebala, a ponekad bi se s vukom klao.

Učenici su zatim pogledali crtani film Bo-tuov bubanj, autora Brune Kumana i Ivane Guljašević o dječaku koji je rođen u plemenu N-gunga i osim uobičajenog ritma glazbe pronašao jedan novi ton za koji je trebalo vremena da ga stariji prihvate. Sreća je dječakova što je poglavica prepoznao talent mladog bubnjara, ali i naglasio da se stari običaji ne smiju zaboraviti. Priča je uokvirena i u slikovnici klasične forme. Autor je za crtani film dobio mnoge nagrade, prikazuje se diljem svijeta i u art kinima te u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Učenici su upoznali priču i pjesmu pročitanu u  knjizi, zvučnu knjigu, istoimenu riču pretočenu u kazališnu predstavu. Lik dječaka Bo-tua tumačili su uz pomoć lutke koju Knjižnica posjeduje.  Knjižnica je učenicima prvih razreda poklonila besplatno članstvo. Nakon redovnog otpisa u 2017. godini, Knjižnica je  poklonila Osnovnoj školi Vladimira nazora iz Nove Bukovice 37 svezaka lektirnih naslova.

Ana Knežević, mag. Bibliotekarstva 

 

x

Check Also

Skupina mladih Župe sv. Josipa pripremila predstavu “Svećenik krvave haljine”

Skupina mladih Župe sv. Josipa pripremila je još jednu lijepu predstavu pod nazivom „Svećenik krvave ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org