Home / NASLOVNICA / Fotogalerija: Prošlo je 26 godina od stravičnog zločina u Voćinu, kojem je život izgubilo 47 nevinih hrvatskih žrtava

Fotogalerija: Prošlo je 26 godina od stravičnog zločina u Voćinu, kojem je život izgubilo 47 nevinih hrvatskih žrtava

I ove godine nekoliko tisuća ljudi, hrvatskih branitelja, vojske, policije, mnogobrojnih izaslanstava i ostalih hodočasnika nazočili su 13. prosinca na hodočašću i komemoraciji za 47 nevinih hrvatskih civilnih žrtava u Voćinu koje su stradale 13. prosinca 1991. godine od srbočetničke ruke.

Hodočašće je započelo pješačkim dolaskom članova braniteljskih udruga koje su pristizale iz Huma, Slatine i Požege, a nakon dolaska na Prebendu u Voćinu nastavljeno je pokorničko-molitvenom procesijom i misom u voćinskoj crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije koju je kao i svake godine služio požeški biskup mons. dr. Antun Škvorčević.

Nakon svete mise izaslanstva su (među kojima je bilo i izaslanstvo Virovitičko-podravske županije, u kojem su bili zamjenici župana Darko Žužak i Igor Pavković) položila vijence i zapalila svijeće na Spomen-obilježju u središtu Voćina poginulima u Domovinskom ratu, te je održana i komemoracija na kojoj su se nazočnima obratili: izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, umirovljeni brigadir HV-a Drago Horvat, izaslanik predsjednika Sabora RH Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik, predsjednik HVIDRA-e RH i predsjednik Odbora za ratne veterane Hrvatskog sabora Josip Đakić, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i Ministarstva hrvatskih branitelja i ministra Tome Medveda, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić, zamjenik župana VPŽ Darko Žužak i načelnik Općine Voćin Predrag Filić.

Osim izaslanstva Virovitičko-podravske županije, Gradova, Općina i Mjesnih odbora s područja naše županije, nazočila su i izaslanstva drugih županija i općina koje svake godine na taj dan pohode ovo mjesto stradanja nevinih hrvatskih žrtava. Počast na spomen-obilježju iskazala su i mnogobrojna izaslanstva, ministarstva hrvatskih branitelja, obrane i unutarnjih poslova, braniteljskih udruga, lokalne samouprave, političkih stranaka, raznih drugih udruga i institucija, te oni najvažniji – rodbina i prijatelji onih koji su svoj život dali za slobodnu Hrvatsku.
Organizator hodočašća bila je Zajednica udruga Hvidra RH i županijska Hvidra, pokrovitelj Ministarstvo hrvatskih branitelja RH, a pokrovitelji Virovitičko-podravska županija i Općina Voćin. (www.icv.hr, bs, Fotografije: Željko Felbar, Kristijan Toplak)

x

Check Also

Gradska knjižnica besplatno učlanjuje građane treće životne dobi 18. i 19. listopada

Gradska knjižnica i čitaonica Slatina POVODOM MJESECA HRVATSKE KNJIGE  2018. Organizira besplatno učlanjivanje za građane ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org