Home / MEDIA SERVIS / EU čelnici složni oko zaustavljanja ilegalnih migranata iz Afrike

EU čelnici složni oko zaustavljanja ilegalnih migranata iz Afrike

ZAGREB – Na neformalnom summitu na Malti EU čelnici pokazali su jedinstvo koje dugo nismo vidjeli. Usvojili su Deklaraciju o zaustavljanju ilegalne migracije na srednjemediteranskoj ruti u kojoj stoji da će Europa pojačati svoju suradnju sa zemljama iz kojih afrički migranti kreću na put prema Europi. U turbulentnim zbivanjima na svjetskoj sceni, ovaj je potez svakako i poruka novoj američkoj administraciji. Na summitu je sudjelovao i hrvatski premijer.

Deklaracija o zaustavljanju ilegalne migracije najviše se odnosi na Libiju. Konkretno uključuje obuke i opremu za libijsku obalnu stražu, presijecanje i zaustavljanje krijumčarskih bandi, a u Libiji će se graditi prihvatni centri u suradnji s UNHCR-u. Njemačka kancelarka Angela Merkel.

“Potrebno nam je političko rješenje za stabilnu Libiju, kao i napraviti poteze kojima će se zaustaviti ilegalna migracija. Trebamo zaustaviti krijumčarenje ljudi, znamo da je situacija s izbjeglicama u Libiji dramatična i zato moramo djelovati onako kako smo i s Turskom”, rekla je Merkel.Na summitu se razgovaralo i o odnosima s SAD-om. Na poteze novog američkog predsjednika europska administracija gleda osuđivački i s nevjericom.

No među 28 šefova država i Vlada ima onih koji mu se neskriveno dive. Povjerenica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini ipak ističe jedinstvo i drugačiji pristup Europe:
“Zasigurno, mi Europljani smo drugačiji kada je riječ u pristupu, npr migracijama. Danas ćemo pokazati da je naš pristup suradnja i partnerstvo. Mi ne vjerujemo u zidove”, poručila je Mogherini.

Predsjednik Europske komisije i veliki kritičar Donalda Trumpa, Jean Claude Juncker:
“Trebat će ostaviti mjesta za objašnjenja. Imam dojam da nova administracija ne poznaje Europsku uniju. A u Europi, tu kod nas, detalji su važni”. Premijer Plenković naglasio je kako Europska unija mora zadržati jedinstvo.
“Europska unija mora zadržati jedinstvo, pogotovo u ovakvim okolnostima gdje je Hrvatska nova članica EU koja je prigrlila sve vrijednosti. Treba naći kontekst u kojem Europa mora pokazati da je jedinstva i spremna na nove izazove”.

(Media Servis / Foto: Vlada RH)

x

Check Also

Udruga pčelara „Lipa“ Slatina održala redovnu godišnju Skupštinu

Udruga pčelara „Lipa“ Slatina 17. veljače održala je redovnu godišnju Skupštinu na kojoj je predsjednik ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org