Home / KULTURA / 300 godina matkanja u Sladojevcima

300 godina matkanja u Sladojevcima

OLYMPUS DIGITAL CAMERAU slatinskom prigradskom naselju Sladojevcima jučer je održano 21. matkanje, rekonstrukcija narodnog običaja koji se u tom kraju gaji već više od 300 godina, a koji su Mjesno Kulturno-umjetničko društvo „Slavonac“ i učiteljica Milka Bujanić pretočili u manifestaciju koja danas plijeni pozornost i daleko izvan slatinskoga gradskog područja.

Matkanje je starinska seoska tradicija razmjene uskrsnih pisanica na blagdan Mladog Uskrsa ili Bijele nedjelje među djevojčicama, koje tako postaju matke, odnosno doživotne prijateljice, a nerijetko i međusobne vjenčane kume.

Uz običaj matkanja u Sladojevcima vezani su i mali dječji svatovi, jedinstveni običaj u Hrvatskoj, koji imaju sva obilježja pravih slavonskih svatova. Nekad je ovaj običaj bio raširen u Međimurju, Podravini i zapadnom dijelu Slavonije među djevojkama, a danas među djecom. Običaj matkanja nikad se nije prekidao i jednako se održavao po seoskim dvorištima u svim društvenim sustavima.

U pripremanju dječjih svatova djeca biraju mladu i mladoženju, njihove roditelje i kumove, djeveruše i djevere, a cijelu ceremoniju predvodi dječji svećenik, koji tako oponaša pravog svećenika i obred vjenčanja.

Čast da budu mlada i mladoženja ove su godine zaslužili učenici Patricija Hrgović i Enriko Moslavac, svećenika je glumio Mihael Matovina, a kumove Mihael Geng i Ema Horvat. Matkanje je započelo svatovskom povorkom, koja je u kočijama prošla ulicama Sladojevaca, a sama svečanost održana je u mjesnom domu.

Glavnu ulogu u cijeloj priredbi ove, kao i svih 20 godina do sada, imali su učenici sladojevačke Područne škole OŠ Josipa Kozarca Slatina odjeveni u narodne nošnje, koje i dalje uspješno priprema učiteljica Milka Bujanić.

matkanje-6Prema kazivanju bake Katarine Dunković, koja je rođena i odrasla u Sladojevcima, u njezinu djetinjstvu nitko nije djecu učio matkanju, nego su sve sami pripremali.

Sami smo se organizirali, poslije mise na Mladi Uskrs presvukli smo se i uzeli košarice s kolačima, mesom, jajima i malo vina, koje su nam naše majke pripremile. Sastali bismo se u jednoj kući po dogovoru, tamo su nam majke postavile stolove s hranom koju smo donijeli i onda bismo organizirali male svatove.

Poslije vjenčanja ispred crkvenog zvonika u povorci smo išli selom pjevajući. Naše igre uz pjesmu trajale bi do noći.

Tako je i u nedjelju, poslije službenog dijela matkanja, predsjednica KUD-a „Slavonac“ Ratka Novaković pozvala je sve nazočne da se zajedno zabave i provesele.

Petar Žarković
Glas Slavonije

x

Check Also

Predstavom “Richard III Grbavi” otvoren kazališni dio ovogodišnje “Slatinske male scene”

“Slatinska mala scena” projekt je koji Pučko otvoreno učilište Slatina uz potporu Ministarstva kulture Republike ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org