NASLOVNICAOPĆINE

U 2018. godini Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica obilježava šest obljetnica

NOVA BUKOVICA – Spajanjem konfesionalnih škola iz Nove Bukovice i Gornje Bukovice 10. siječnja 1868. u novoj zgradi škole s jednom učionicom i sa stanom za učitelja u Novoj Bukovici počela je rad Opća pučka škola. Taj datum uzima se kao dan osnivanja škole u tome mjestu, a od tada je prošlo 150 godina. To, međutim, nije jedina obljetnica koju ove godine obilježava Osnovna škola Vladimira Nazora Nova Bukovica. Naime, pripreme za osnivanje škole počele su mnogo prije pa su 1857. godine mještani Nove Bukovice otkupili jednu kuću koja je poslužila kao prva školska zgrada, što znači da je prošlo 160. godina od prvog organiziranodsjog djelovanja na uvođenju školstva na tom području. Točno 50 godina prošlo je otkako škola nosi ime Vladimira Nazora, jer to ime dobila je na obilježavanju stote obljetnice postojanja škole. Zgrada matične škole, u kojoj se nastava i danas održava, sagrađena je 1913., dakle prije 105 godina, a 2013. godine, sto godina kasnije, završena je gradnja i otvoren je novi dio matične škole. Tada je škola dobila informatičku učionicu, knjižnicu i čitaonicu, kuhinju i blagovaonicu, dvije nove učionice i sanitarni čvor.

Uz sve te brojne obljetnice, učenici i učitelji škole ove godine obilježavaju i jubilarnih 15 godina izlaženja školskog lista Cvrčak.

Još je nekoliko zanimljivih podataka iz 150 godina duge povijesti Osnovne škole u Novoj Bukovici. Od 1880. godine škola je četverorazredna, a u skladu s tadašnjim preporukama, 1886. osnovan je školski vrt. Prilikom izlaganja na gospodarskom sajmu 1889. godine škola je za svoj rad dobila odlikovanje. Godine 1891. iza školske zgrade sagrađeno je gombalište, školsko igralište s motkom za penjanje, prečama i ručama. Školska učiteljica 1925. osniva školu rada, u kojoj djeca uče crtati, plesti i šivati, a svoje proizvode prodaju posjetiteljima završne školske priredbe. Tijekom Drugog svjetskog rata nastava se održava u teškim uvjetima, bez knjiga, a poslije rata škola i učitelji aktivno rade na opismenjavanju stanovništva. Školsku godinu 1970./71. obilježio je veliki požar u kojemu je dio škole postao neupotrebljiv, a zgrada se adaptira tek 1984. godine.

Od 1983. novobukovačka škola djeluje kao dio Osnovne škole Mikleuš. Tijekom Domovinskog rata 1991. godine dolazi do prekida rada škole jer se većina djece zbog opasnosti od ratnih djelovanja sklonila na sigurno. Sva školska dokumentacija također je sklonjena na sigurno, a redovna nastava ponovno je počela u siječnju 1992. godine. OŠ Vladimira Nazora opet postaje samostalna škola 1994. godine, a dvije godine kasnije tadašnja ministrica Ljilja Vokić otvara školsku zgradu Područne škole u Miljevcima.

Prema riječima ravnateljice škole Larete Žubrinić, značajne obljetnice škole obilježavat će se nizom različitih aktivnosti sve do kraja svibnja. Neke od planiranih aktivnosti su prikupljanje materijala i snimanje dokumentarnog filma o povijesti škole, izrada i postavljanje fotografija u obliku vremenske lente kojom se prikazuje život škole nekad i sad, proučavanje Spomenice škole, prikupljanje i obrada podataka, potraga za najstarijom fotografijom razrednog odjela škole, uređivanje interijera i okoliša matične i područne škole, natječaji, izložbe i brojne druge aktivnosti.

(Petar Žarković – Glas Slavonije)
Trebaju još samo dvoranu
Danas je novobukovačka škola jedna od pet e-škola u županiji, a ravnateljica posebno ističe potrebu gradnje školske sportske dvorane kao posljednji uvjet da bi škola svojim učenicima omogućila suvremenu nastavu prema svim pedagoškim standardima. Na tome se radi već nekoliko godina, sve pripreme su završene i čeka se odobrenje projekta i početak gradnje toga objekta.

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button